«Ο Νο 2 στρατιωτικός της Χαμάς σκοτώθηκε», σύμφωνα με αναφορές

«Ο Νο 2 στρατιωτικός της Χαμάς σκοτώθηκε», σύμφωνα με αναφορές

Το Ισραήλ «ελέγχει αναφορές» σύμφωνα με τις οποίες, ο δεύτερος υψηλότερος στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ έλεγχε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα αναφορές στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο δεύτερος υψηλότερος στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, καθώς στις συνομιλίες για εκεχειρία, κατά τον ιερό μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του, ο Μαρουάν Ισα θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης που «εξουδετερώνεται» από το Ισραήλ στον πεντάμηνο και πλέον πόλεμο, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακο, καθώς και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το βράδυ του Σαββάτου τον καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, όπου είχε πληροφορίες σχετικά με τη θέση του Ισα, δεύτερου διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν ακόμα πέντε άτομα, αναφέρει η έκθεση.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι το Ισραήλ ελέγχει εάν στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο Ισα.

Ούτε ο ισραηλινός στρατός ούτε αξιωματούχοι της Χαμάς σχολίασαν αμέσως τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Την Κυριακή, σε ανακοίνωση που συνόψισε τις επιχειρήσεις του προηγούμενου 24ώρου, το Ισραήλ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν ενόπλους της Χαμάς στο κέντρο της Γάζας, αλλά δεν υπήρξε αναφορά στον καταυλισμό.

Ψηλά στη λίστα των πλέον καταζητούμενων

Ο Ισα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των πλέον καταζητούμενων του Ισραήλ, μαζί με τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας Μοχάμεντ Ντέιφ και τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, οι οποίοι εκτιμάται ότι οργάνωσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τη σύγκρουση.

Ενοπλοι της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, σκότωσαν 1.200 ανθρώπους σε επιδρομή στο νότιο Ισραήλ και πήραν 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Ο πόλεμος που ακολούθησε έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 31.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, καθώς και καταστροφή των υποδομών, προκαλώντας εκτεταμένη πείνα.

Ο θάνατος του Ισα, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τις προσπάθειες για κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, αν και το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να μειώσουν το χάσμα και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι αρνείται να δώσει εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των στρατευμάτων.

Το Ισραήλ θέλει προσωρινή εκεχειρία για να επιτρέψει την ανταλλαγή ομήρων, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει τον πόλεμό του μέχρι να νικήσει τη Χαμάς.

Δεκαέξι νεκροί σε κατοικία

Οι διαπραγματευτές επιδίωκαν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες για το Ραμαζάνι, το οποίο άρχισε σήμερα Δευτέρα. Αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην πόλη της Γάζας σκότωσε 16 άτομα και τραυμάτισε αρκετά άλλα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας.

Η επίθεση, γύρω στα ξημερώματα στο Ζεϊτούν, μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης της Γάζας, έπληξε το σπίτι της οικογένειας Αμπού Σαμάλα, σκοτώνοντας όσους βρίσκονταν μέσα, σύμφωνα με τους γιατρούς. Δεν υπήρξε άμεσο ισραηλινό σχόλιο για το χτύπημα.

Στο κέντρο της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν περίπου 15 ενόπλους σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές.

Οι κομάντος στο Χαν Γιουνίς, όπου έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, στόχευσαν τοποθεσίες που, χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς, όπως ανέφερε ο στρατός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη παγκόσμια πίεση για την προστασία των αμάχων.

Η σύγκρουση έχει εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, με πολλούς να έχουν στριμωχτεί σε πρόχειρες σκηνές στη νότια πόλη Ράφα, χωρίς τρόφιμα και βασικά ιατρικά είδη.

Παροχή βοήθειας μέσω θαλάσσης

Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα και ότι η βοήθεια μόλις και μετά βίας καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες. Οι οργανώσεις βοήθειας εστιάζουν τώρα τις προσπάθειές τους στην παροχή βοήθειας μέσω θαλάσσης.

Κυβερνητική πηγή στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι πλοίο που μεταφέρει περίπου 200 τόνους βοήθειας ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει τη Δευτέρα, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι πλοίο του βρισκόταν επίσης καθ’ οδόν για να προσφέρει βοήθεια στον παλαιστινικακό θύλακο μέσω θαλάσσης.

Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν προσωρινό λιμάνι στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για να διευκολύνουν περισσότερες παραδόσεις βοήθειας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε ότι ο υδάτινος διάδρομος είναι θετικός, αλλά κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η εξασφάλιση της ικανοποίησης όλων των αναγκών του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας δεν συνιστά χάρη. Αποτελεί εγγυημένο δικαίωμα βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ακόμη και σε περιόδους πολέμου», δήλωσε ο Ναΐμ στο Reuters.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT