Τραμπ: Το «όραμα» της δεύτερης θητείας μέσα από τις ομιλίες του

Τραμπ: Το «όραμα» της δεύτερης θητείας μέσα από τις ομιλίες του

Τι συμπεράσματα βγάζει κανείς ακούγοντας μια πρόσφατη προεκλογική ομιλία του Τραμπ;

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στην προεδρική κούρσα, το 2015, έχει αλλάξει κατά πολλούς την αντίληψη των Αμερικανών για το τι είναι μια πολιτική συγκέντρωση. Ανεβαίνει στη σκηνή με ψηλά τα ντεσιμπέλ της μουσικής και προσφέρει ένα «θέαμα» που αλλάζει ανάλογα με τον τόπο της συγκέντρωσης, την επικαιρότητα και ενίοτε την ίδια τη διάθεση του πρώην προέδρου. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν από τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας, ο Τραμπ έκανε προεκλογική συγκέντρωση στο Ροκ Χιλ, όπου μίλησε λίγο πάνω από μιάμιση ώρα. Η Washington Post προχώρησε σε μια προσεκτική εξέταση της συγκέντρωσης και των δηλώσεων που έκανε ο πρώην πρόεδρος εκείνη τη μέρα. 

Ανεβαίνοντας στη σκηνή του Ροκ Χιλ υπό τους ήχους του «God Bless the USA» του Λι Γκρίνγουντ, ο Τραμπ ενθουσιάστηκε με το μέγεθος του πλήθους: «Ουάου, είναι πολύς κόσμος!», είπε και στη συνέχεια ξεκίνησε την ομιλία. Οπως πολλές από τις πρόσφατες ομιλίες του, ήταν μακρά και ασχολήθηκε με γνωστά και επαναλαμβανόμενα θέματα, όπως η άρνηση ήττας το 2020, οι ισχυρισμοί περί διώξεων εναντίον του και οι υποσχέσεις για αλλαγές στο ενδεχόμενο μιας νέας προεδρικής θητείας.

Ισως όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι η ομιλία παρείχε έναν οδικό χάρτη για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια δεύτερη θητεία, αν βέβαια πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα ξεριζώσει το λεγόμενο «βαθύ κράτος» των δημοσίων υπαλλήλων, θα πατάξει σκληρά την παράνομη μετανάστευση και το έγκλημα και θα αποσύρει τη χώρα από την παγκόσμια σκηνή. Εκτός όμως αυτών, αποδεικνύονται και ορισμένες αδυναμίες του πρώην προέδρου: ενίοτε μπερδεύει τα λόγια του αλλά και τα ονόματα παγκόσμιων ηγετών ενώ επιτίθεται και σε μειονότητες με προσβλητικό τρόπο.

Ορισμένες φορές, ο Τραμπ ακολουθεί στις ομιλίες του ένα συγκεκριμένο «σενάριο» ενώ άλλες ξεφεύγει αισθητά από αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, οι ομιλίες του έχουν εξελιχθεί, αν και ορισμένα χαρακτηριστικά παραμένουν. Μια σταθερά είναι ότι η εκάστοτε ομιλία θα περιέχει ένα σωρό ψεύδη και αναλήθειες, από υπερβολές μέχρι ξεκάθαρα ψέματα. Η Washington Post Fact Checker διαπίστωσε ότι στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Τραμπ διατύπωσε συνολικά 30.573 ψευδείς ισχυρισμούς, κατά μέσο όρο περίπου 21 την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, προσφέρει στο κοινό κωμικές στιγμές αλλά επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει και αισθήματα οργής και εκδίκησης. Ο Τραμπ υπόσχεται να «κατεδαφίσει το βαθύ κράτος», να «διώξει τους κομμουνιστές, τους μαρξιστές και τους φασίστες» και να «αποτινάξει την άρρωστη πολιτική τάξη που μισεί τη χώρα μας».

«Θα κατατροπώσουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα απελευθερώσουμε τη χώρα μας από αυτούς τους τυράννους και τους κακοποιούς μια για πάντα», δηλώνει.

Σημαντικά είναι επίσης και τα αποκαλυπτικού τύπου στοιχεία που δίνει στις ομιλίες του. Ο Τραμπ περιγράφει μια τραγική κατάσταση των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Μπάιντεν και ως εκ τούτου έχει αναγάγει τις εκλογές του 2024 ως «την τελευταία μας μάχη». Στο Ροκ Χιλ, ο Τραμπ περιέγραψε ένα δυσοίωνο όραμα για το τι θα συμβεί αν χάσει στις εκλογές. Προειδοποίησε για «το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ που είχαμε ποτέ» ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε πως «θα καταλήξουμε στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Περιέγραψε, παράλληλα, την Ουάσιγκτον ως μια πόλη όπου σημειώνονται συνεχώς εγκλήματα. Απευθυνόμενος στο πλήθος είπε: «Εχετε δει τι συμβαίνει; Είδατε ανθρώπους να δολοφονούνται; Ερχονται από τη Νότια Καρολίνα για μια ωραία επίσκεψη και καταλήγουν να δολοφονούνται, να πυροβολούνται, να ληστεύονται, να ξυλοκοπούνται». Το ίδιο λέει συνήθως και για άλλες αμερικανικές πόλεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταλήξει να είναι ένα «τριτοκοσμικό κράτος που έχει θέσει στο στόχαστρο την επιβολή του νόμου». Ο Τραμπ έκανε λόγο για «ένα έθνος που δεν θαυμάζεται πλέον, δεν γίνεται σεβαστό και δεν ακούγεται στην παγκόσμια σκηνή» έχοντας μια οικονομία που «καταρρέει σε έναν βόθρο καταστροφής».

«Υπό τη διοίκηση Τραμπ, εσείς ήσασταν καλύτερα, η οικογένειά σας ήταν καλύτερα, οι γείτονές σας ήταν καλύτερα, οι κοινότητές σας ήταν καλύτερα και η χώρα μας ήταν πολύ, πολύ, πολύ καλύτερα. Αυτό είναι σίγουρο», είπε ο Τραμπ, σε λιγότερο από 10 λεπτά της ομιλίας του στο Ροκ Χιλ. «Η Αμερική ήταν ισχυρότερη, πλουσιότερη, ασφαλέστερη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

«Κοιτάξτε τι συνέβη στη χώρα μας», συνέχισε. «Εχετε πολέμους που δεν θα γίνονταν ποτέ. Η Ρωσία δεν θα είχε επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία. Το Ισραήλ δεν θα είχε ποτέ δεχθεί επίθεση. Δεν θα είχατε πληθωρισμό» πρόσθεσε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας επέστρεψε στο ίδιο θέμα υποστηρίζοντας ότι «η προσωπικότητά μου μας κράτησε μακριά από πολέμους».

«Ποτέ δεν θα είχαμε αφήσει τη Ρωσία να εισβάλει. Δεν θα είχατε ποτέ το φρικτό πρόβλημα όπου το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση. Αυτά τα πράγματα δεν θα είχαν συμβεί επειδή με σεβάστηκαν, σεβάστηκαν τη χώρα μας. Τώρα γελούν με τον πρόεδρό μας. Γελούν μαζί του», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT