Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 20.000 άνθρωποι υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 20.000 άνθρωποι υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων δεν θα υπάρχει ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο από το Παρίσι

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει να υπάρξει τόσο τεταμένη γεωπολιτικά κατάσταση σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων», αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές και, όπως όλα δείχνουν, η διοργάνωση του Παρισιού θα είναι μία διοργάνωση γεμάτη προκλήσεις και πονοκεφάλους για την Οργανωτική Επιτροπή. 

Στην «Πόλη του Φωτός» αναμένεται να βρεθούν το καλοκαίρι περισσότερα από 15 εκατ. άνθρωποι και, εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται σε όλο τον κόσμο, το θέμα της ασφάλειας θα αποτελέσει προτεραιότητα σε μία χώρα που έχει τη δική της ιστορία σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 20.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην κορυφαία αθλητική γιορτή του καλοκαιριού. Πολλοί από αυτούς δεν ζουν στη διοργανώτρια χώρα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται ένα εκατ. άτομα. Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και από το ένα εκατ. ανθρώπους οι 89.000 ελέγχθηκαν.  

Οι άνθρωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχουν πολλές φορές αναφέρει ότι η πολιτική δεν έχει θέση στον αθλητισμό αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η «Σφαγή του Μονάχου» όταν, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του 1972, έντεκα μέλη της ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης». Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης στα Ολυμπιακά Χωριά όλων των επόμενων διοργανώσεων.

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές και μία ομάδα αριστερών Γάλλων βουλευτών έχουν ζητήσει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ αλλά η συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ ξεκαθάρισε ότι η σύγκρουση στη Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δύο «διαφορετικές καταστάσεις».

Η ΔΟΕ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία κάλεσε τις διεθνείς ομοσπονδίες να αποκλείσουν τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές και αθλήτριες από τις διοργανώσεις τους. Βέβαια, θα υπάρχει η δυνατότητα να αγωνιστούν ως ουδέτεροι αλλά όσοι έχουν προκριθεί ενδέχεται να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση.

Με ειδική προστασία οι Ισραηλινοί αθλητές και αθλήτριες

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχουν προβλεφθεί ειδικά μέτρα προστασίας για τους αθλητές και τις αθλήτριες του Ισραήλ. Το σχέδιο των γαλλικών αρχών ασφαλείας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ: «Θα ληφθούν μέτρα. Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να νιώθουν άνετα σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το περασμένο Σάββατο, μέλη του Ευρωπαϊκού Μουσουλμανικού Φόρουμ, μαζί με ακτιβιστές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΔΟΕ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η εκπρόσωπος του ΕΜΦ, η ελληνικής καταγωγής μουσουλμάνα Αννα Στάμου δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να πάρει μέρος στη διοργάνωση το Ισραήλ.   

Απειλές και μέτρα ασφαλείας

Ως πιθανές απειλές οι Γάλλοι έχουν εντοπίσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ακροδεξιές ομάδες ενώ στο… κάδρο υπάρχουν και Ρώσοι. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων δεν θα υπάρχει ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο από το Παρίσι. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες αποφάσισαν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των θεατών της Τελετής Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουν και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας καθώς, κατά το παρελθόν, διοργανώσεις θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών βρέθηκαν στο επίκεντρο επιθέσεων.

Τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του Παρισιού εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν, είτε διά ζώσης είτε από τα παραδοσιακά ή τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη. Ο μεγάλος αριθμός ατόμων που θα σχετίζονται με τους Αγώνες αναμένεται να καταστήσει τις διοργανώσεις ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. 

Συστήματα λήψης βίντεο, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, συστήματα συναγερμού, συσκευές ανάγνωσης εισιτηρίων, εφαρμογές έκδοσης αποτελεσμάτων κ.ά. ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους για επίθεση από χάκερ. Οι Γάλλοι έχουν μελετήσει ανάλογες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενες διοργανώσεις και ο προϋπολογισμός για την κυβερνοασφάλεια ανέρχεται στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT