Περιορισμοί στο τέμενος Αλ Ακσά

Η τακτική του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους οδήγησε στην ιντιφάντα του 2000 και στον σύντομο πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα το 2021

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση με κλομπ πραγματοποίησαν τη νύχτα της Κυριακής, πρώτη ημέρα του Ραμαζανίου, Ισραηλινοί αστυνομικοί εναντίον Παλαιστινίων, που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία του τεμένους του Αλ Ακσά στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία είχε λάβει εντολές να περιορίσει τον αριθμό πιστών στο τέμενος. Καθώς, όμως, το πλήθος πιστών αυξανόταν έξω από την είσοδο του λατρευτικού συγκροτήματος, η ισραηλινή αστυνομία έκανε χρήση κλομπ και σπρέι πιπεριού κατά των συγκεντρωμένων.

Το τέμενος του Αλ Ακσά, τρίτο ιερότερο μνημείο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τη Χαμάς να έχει αναφέρει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αποτελούσε αντίποινα για την περυσινή καταστολή στο τέμενος κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Το Ισραήλ περιορίζει κάθε χρόνο την πρόσβαση στο τέμενος από τη Δυτική Οχθη για το Ραμαζάνι, προφασιζόμενο φόβους για την ασφάλεια των προσκυνητών και προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων που αντιμετωπίζουν την τακτική αυτή του Ισραήλ ως μία ακόμη σκόπιμη ταπείνωση. Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερό σε σχέση με άλλες χρονιές τον αριθμό πιστών που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο τέμενος.

Η Χαμάς κάλεσε, όμως, τον παλαιστινιακό πληθυσμό σε «σύγκρουση με τον εχθρό, προκειμένου να προστατευθεί το Αλ Ακσά» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος έχει καλέσει την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού των εισόδων στο τέμενος κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, προειδοποίησε ότι η άρνηση λήψης τέτοιων μέτρων θα υπονομεύσει την προσπάθεια καταστροφής της Χαμάς.

Ο νεαρός Παλαιστίνιος Μάντι Αμπού Τιν παρακαλούσε στα εβραϊκά και τα αραβικά τους Ισραηλινούς αστυνομικούς τη νύχτα της Κυριακής να του επιτρέψουν την είσοδο στην πλατεία, προτού απογοητευθεί και αποφασίσει να προσευχηθεί στον δρόμο, έξω από την πύλη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μας επιτρέπεται η είσοδος. Θέλουμε μόνο να προσευχηθούμε. Είναι δικαίωμά μας, σαν κάτοικοι της Παλαιστίνης», έλεγε ο νεαρός.

Το λατρευτικό συγκρότημα, γνωστό στους μουσουλμάνους ως Χαράμ αλ Σαρίφ (Ευγενές Καταφύγιο) και στους Εβραίους ως Ορος του Ναού, είναι ιερός τόπος και για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Ο όρος «Ακσά» σημαίνει «πιο μακριά» και στην περίπτωση αυτή αναφέρεται στην ανάληψη του Προφήτη Μωάμεθ στους ουρανούς από το σημείο αυτό, μετά την άφιξή του από τη Μέκκα.

Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται και την εύνοια που επιδεικνύουν οι αρχές σε Εβραίους προσκυνητές. Το Χαράμ αλ Σαρίφ είναι χτισμένο πάνω από τον Ναό του Σολομώντα.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και αστυνομικών έξω από το Αλ Ακσά έχουν στο παρελθόν σταθεί αφορμή για ευρύτερες διενέξεις. Η δεύτερη ιντιφάντα ξεκίνησε το 2000 όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επισκέφθηκε το Αλ Ακσά προκαλώντας εξέγερση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT