Φον ντερ Λάιεν για Γάζα: «Σημάδι ελπίδας» η αναχώρηση του «Open Arms» – Ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική παύση

Φον ντερ Λάιεν για Γάζα: «Σημάδι ελπίδας» η αναχώρηση του «Open Arms» – Ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική παύση

Η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χαιρετίζει η Κομισιόν την αναχώρηση του πλοίου «Open Arms», με περισσότερους από 200 τόνους φαγητού για τη Λωρίδα της Γάζας, από το λιμάνι της Λάρνακας, το πρωί εν μέσω της ολοένα επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα. «Η αναχώρηση του πρώτου πλοίου είναι σημάδι ελπίδας», τόνισε για να προσθέσει «θα εργαστούμε από κοινού για να ακολουθήσουν και άλλα πλοία». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε το πρωί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συντονισμένες προσπάθειες της Κομισιόν, της Κύπρου και άλλων εταίρων για την αποστολή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Ο λαός στη Γάζα χρειάζεται άμεσα ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός – και τη χρειάζεται τώρα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, περιέγραψε τις προσπάθειες της Κομισιόν να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.

«Την ώρα που μιλάμε ένα πλοίο αναχωρεί ήδη από την Κύπρο με προορισμό τη βόρεια Γάζα. Μεταφέρει τα πιο στοιχειώδη είδη ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε η Φον ντερ Λάιεν, για να προσθέσει ότι «αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου διεθνούς συνεργασίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επί του εδάφους είναι πιο δραματική από ποτέ. Εχει φθάσει οριακό σημείο».

«Ολοι έχουμε δει τις πληροφορίες για παιδιά που παθαίνουν από την πείνα. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε», ανέφερε.

Στην ομιλία της στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. έχει ήδη ενεργοποιηθεί για να ενισχύσει τις προσπάθειες.

Σχετικά με την κατάσταση σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Κομισιόν «προχώρησε με την πληρωμή ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της UNRWA και οι επόμενες δόσεις θα απελευθερωθούν τη στιγμή που η υπηρεσία θα προχωρήσει στα βήματα που έχουμε ήδη από κοινού συμφωνήσει (σ.σ. την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με το εάν μέλη της έχουν μετάσχει στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, τον οικονομικό εσωτερικό έλεγχο)».

«Ολα αυτά έχουν έναν κοινό στόχο: κάθε ευρώ που επενδύουμε να δίνεται σύμφωνα με τους κανόνες μας και φθάνει στους Παλαιστινίους, που έχουν ανάγκη» διευκρίνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε ότι «φυσικά, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στην αντιμετώπιση της Χαμάς». «Αλλά, θα πρέπει να διασφαλίζεται πάντα και βάσει του διεθνούς δικαίου η προστασία των αμάχων», προσέθεσε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποκαταστήσουμε την απαραίτητη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Ο λαός της Γάζας χρειάζεται άμεση ανθρωπιστική παύση, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», είπε συμπυκνώνοντας τη θέση της Ε.Ε. σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT