Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές

Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές

Ο χαρακτηρισμός του AfD ως «εξτρεμιστικής οργάνωσης» θα συνιστούσε σοβαρό πλήγμα για το κόμμα, μόλις μερικούς μήνες πριν από τις περιφερειακές κάλπες στη Γερμανία και τις ευρωεκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία προσπάθησε να καθυστερήσει δικαστική διαδικασία κατά την οποία θα κριθεί το αν στο εξής θα αντιμετωπίζεται ως ύποπτη εξτρεμιστική οργάνωση από τις Αρχές της χώρας.

Το AfD «επιτέθηκε» στους δικαστές κατηγορώντας τους για «προκατάληψη» όταν εκείνοι αρνήθηκαν, νωρίτερα σήμερα Τρίτη, να αναβάλουν την ακροαματική διαδικασία.

Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) δικαιολογείται να χαρακτηρίσει το AfD και τη νεολαία του ως ύποπτες εξτρεμιστικές οργανώσεις, η υπηρεσία ασφαλείας θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία πληροφοριών εναντίον του: από την παρακολούθηση τηλεφώνων μέχρι τη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών.

Μία τέτοια απόφαση θα συνιστούσε σοβαρό πλήγμα για το κόμμα, μόλις μερικούς μήνες πριν από τις περιφερειακές κάλπες και τις ευρωεκλογές.

Προβάδισμα στις φτωχότερες περιοχές

Το AfD έχει προβάδισμα στις φτωχότερες, μεταβιομηχανικές περιοχές της ανατολικής Γερμανίας, όπου το αντισυστημικό, αντιμεταναστευτικό του μήνυμα βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση.

Ηδη, κατέχει 78 από τις 736 έδρες στην Μπούντεσταγκ, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, κάτι που έχει επιτύχει, ισχυριζόμενο ότι αποτελεί δημοκρατικό, μη εξτρεμιστικό σχηματισμό.

Παρ’ όλα αυτά, περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο AfD έχουν ήδη χαρακτηριστεί επίσημα ως «εξτρεμιστικές απειλές».

Κατήγγειλε τη «μεροληψία» των δικαστών

Το AfD έχει καταγράψει ελαφρά υποχώρηση στις δημοσκοπήσεις, αν και παραμένει δεύτερο με ποσοστό περίπου 19%, πίσω από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης, αλλά μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Ολαφ Σολτς που συγκεντρώνουν ποσοστό 15%.

Σήμερα Τρίτη, ο προεδρεύων δικαστής Τζέραλντ Μπακ απέρριψε το αίτημα του κόμματος να πάρει χρόνο για να μελετήσει τις χιλιάδες σελίδες των φερόμενων ως αποδεικτικών στοιχείων. Ο δικηγόρος του AfD Κρίστιαν Κόνραντ ζήτησε την αποπομπή ολόκληρης της επιτροπής των δικαστών.

«Ο αιτών απορρίπτει ολόκληρη την επιτροπή λόγω φόβων μεροληψίας», ανέφερε ο Κόνραντ, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση να δοθεί περισσότερος χρόνος αποτελεί ένδειξη μεροληψίας.

Ο Μπακ απέρριψε το αίτημα ως «επιπόλαιη κατάχρηση των δικαιωμάτων του προσφεύγοντος». Ωστόσο οι κατηγορίες για μεροληψία είναι πιθανό να «πείσουν» τους υποστηρικτές του κόμματος που αυτοπαρουσιάζεται ως αουτσάιντερ και ισχυρίζεται ότι δίνει μάχη για τον απλό άνθρωπο ενάντια στο κατεστημένο.

Αυξάνεται η πίεση

Το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με ισχυρές πιέσεις αφότου αποκαλύφθηκε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του είχαν συμμετάσχει σε συνάντηση με νεοναζιστικές οργανώσεις, όπου συζητήθηκε η απέλαση «μη ενσωματωμένων» Γερμανών πολιτών, δηλαδή πολιτών χωρίς γερμανική καταγωγή.

Η δημοσιοποίηση της συνάντησης αποτέλεσε το έναυσμα για διαδηλώσεις που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, ενώ προκάλεσαν την αντίδραση ακόμα και «κολοσσών» της γερμανικής επιχειρηματικότητας, οι οποίοι συνήθως δεν παρεμβαίνουν δημόσια σε πολιτικά ζητήματα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT