Τουρκία, Ιράν και Μαρόκο «μάχονται» για επιρροή στο Σαχέλ

Τουρκία, Ιράν και Μαρόκο «μάχονται» για επιρροή στο Σαχέλ

Τούρκοι, Ιρανοί και Μαροκινοί ανταγωνίζονται αλλήλους αλλά και τη Ρωσία, διεκδικώντας μεγαλύτερη επιρροή σε μια περιοχή από την οποία αποσύρθηκαν τα γαλλικά στρατεύματα.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μαρόκο, η Τουρκία αλλά και το Ιράν διεκδικούν, πια, μεγαλύτερο οικονομικό και στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή του Σαχέλ, επιχειρώντας έτσι να εκμεταλλευθούν τις «ευκαιρίες» που δημιουργήθηκαν εκεί έπειτα από την αποχώρηση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας έζησαν πραξικοπήματα μετά το 2020 αλλά και εκρήξεις τζιχαντιστικής βίας που όχι μόνο παραμένουν αλλά και εντείνονται.

Τα γαλλικά στρατεύματα, που είχαν αναπτυχθεί στο Σαχέλ για πάνω από μια δεκαετία, ήταν απρόθυμα να εξοπλίσουν τοπικούς στρατούς που κατηγορούνταν ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα αμάχων.

Η Γαλλία αναγκάστηκε, τελικώς, να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μάλι το 2022 και από τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο το 2023, εν μέσω πραξικοπημάτων και με φόντο τη ρωσική μισθοφορική εμπλοκή.

Πλέον, η Μόσχα «παγιώνεται» μεν ως ο κύριος σύμμαχος των στρατιωτικών καθεστώτων στο Σαχέλ, πλην όμως και η Τουρκία υιοθετεί εκεί την ίδια ώρα μια «οπορτουνιστική» πολιτική στο πλαίσιο της οποίας «επιχειρεί να τοποθετηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι των Ευρωπαίων και της Ρωσίας», όπως σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Φρεντερίκο Ντονέλι, συγγραφέας του βιβλίου «Turkey in Africa: Turkey’s Strategic Involvement in Sub-Saharan Africa».

Και η Τουρκία ωστόσο έχει ανταγωνιστές στο εν λόγω μέτωπο. Χώρες όπως το Μαρόκο και το Ιράν προσπαθούν να «επεκταθούν» στο Σαχέλ: το μεν Μαρόκο μέσα από τα δίκτυα μεταφορών/συγκοινωνιών, το δε Ιράν μέσα από έργα υποδομών και συμπράξεις στους τομείς του πολεοδομικού σχεδιασμού, της ενέργειας αλλά και της εκπαίδευσης.  

Η μαροκινή ηγεσία επιχειρεί να δελεάσει τις περίκλειστες από ξηρά χώρες του Σαχέλ (το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, τον Νίγηρα) προσφέροντάς τους πρόσβαση στα μαροκινά δίκτυα μεταφορών/συγκοινωνιών και διεξόδους στον Ατλαντικό.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με την Μπουρκίνα Φάσο στους τομείς της ενέργειας, του πολεοδομικού σχεδιασμού, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υποδομών, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσε και τη σύσταση δύο πανεπιστημίων στο Μάλι με το οποίο επίσης υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας.

Με πληροφορίες από AFP, Al-Monitor

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT