Επιδρομές ενόπλων στη νότια Ρωσία

Συγκρούσεις σε Μπέλγκοροντ και Κουρσκ και επιθέσεις με drones – Στις φλόγες διυλιστήριο πετρελαίου – Συντριβή αεροπλάνου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο ουκρανικός στρατός και ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται μαζί του εξαπέλυσαν θεαματικά πλήγματα σε σειρά περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Γύρω στις τρεις τα χαράματα, ένοπλοι σχηματισμοί εισέβαλαν από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις στην περιοχή Μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Aλλες τέσσερις επιδρομές σημειώθηκαν πέντε ώρες αργότερα στην περιοχή Κουρσκ, επίσης στη νότια Ρωσία. Με απόφαση του δημάρχου Κουρσκ, τα σχολεία έμειναν χθες κλειστά και τα μαθήματα έγιναν μέσω Διαδικτύου για λόγους ασφαλείας.

Κατέλαβαν χωριά

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν δύο οργανώσεις Ρώσων εξορίστων που έχουν καταφύγει στην Ουκρανία, η «Λεγεώνα για την Ελευθερία στη Ρωσία» και το «Σιβηριανό Τάγμα». Στις ανακοινώσεις τους υποστήριξαν ότι κατέλαβαν τουλάχιστον δύο χωριά, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Aμυνας, υποστηρίζοντας ότι οι «τρομοκράτες» αναχαιτίστηκαν ακαριαία από την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό της Ρωσίας. Για κατάληψη τουλάχιστον ενός ρωσικού χωριού έκανε λόγο ο Iλια Πονομαριόφ, πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης στη ρωσική Δούμα, ο οποίος εγκαταστάθηκε το 2016 στην Ουκρανία και απέκτησε ουκρανική υπηκοότητα. Το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή μέσω του Αντρέι Γιούσοφ, εκπροσώπου της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας, κατά τον οποίον οι Ρώσοι «εθελοντές» δρουν εντελώς ανεξάρτητα. Ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι και μια τρίτη ένοπλη ομάδα, το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», συμμετείχε στις χθεσινές επιδρομές.

Σύμμαχοι του Κιέβου

Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι οι Ρώσοι εξόριστοι δρουν σε συντονισμό με τον ουκρανικό στρατό και ότι σημαίνοντα στελέχη τους, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών», είναι ακροδεξιοί εθνικιστές. Ανάλογες επιδρομές κομάντος σημειώθηκαν στη νότια Ρωσία και πέρυσι την άνοιξη, προκαλώντας αντιπερισπασμούς και δεσμεύοντας δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Παρά την περιορισμένη επιχειρησιακή σημασία τους, παρόμοιες ενέργειες έχουν ένα ορισμένο ψυχολογικό αντίκτυπο σε μέρος του ρωσικού πληθυσμού, το οποίο ξαφνικά αισθάνεται ότι ο πόλεμος φτάνει στην πόρτα του σπιτιού του.

Ευρύ ανασχηματισμό και αύξηση των φόρων για την κάλυψη των πολεμικών δαπανών σχεδιάζει ο Πούτιν μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας.

Σε ανακοίνωσή του το «Σιβηριανό Τάγμα» κάνει αναφορά στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας που αρχίζουν την Παρασκευή 15 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 17 Μαρτίου. «Υπό τις δεδομένες συνθήκες, το να μιλάμε για κάλπες και εκλογικά κέντρα αποτελεί αντικείμενο της μυθοπλασίας. Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας μόνο με το όπλο στο χέρι», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων με drones εναντίον σειράς ρωσικών περιοχών σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο. Κατά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας καταρρίφθηκαν τουλάχιστον 25 εχθρικά drones στις περιοχές της Μόσχας, του Λένινγκραντ, του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ, του Κουρσκ, της Τούλα και του Oριελ. Εξάλλου, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της εταιρείας Lukoil, στο Κιρίσι της περιοχής Νίζνι Νόβγκοροντ, τυλίχτηκε στις φλόγες. Σε ένα άλλο αρνητικό για τη Ρωσία περιστατικό, μεταγωγικό αεροπλάνο Il-76 που μετέφερε 15 άτομα κατέπεσε στο έδαφος και συνετρίβη στην περιοχή Ιβάνοβο λίγο μετά την απογείωσή του. Οι Αρχές έκαναν λόγο για ανάφλεξη κινητήρα, χωρίς να διευκρινίζουν τα αίτια.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό, για να δώσει νέο αίμα στην κυβέρνηση ενόψει της νέας εξαετίας του, και θα προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων για τη στήριξη της πολεμικής προσπάθειας.

Αισιόδοξος ο Ζελένσκι

Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV παραχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι ο στρατός του έχασε εδάφη στο ανατολικό μέτωπο, με κορυφαίο πλήγμα την απώλεια της πόλης Αβντιίβκα, υποστήριξε όμως ότι η προώθηση των Ρώσων έχει πλέον ανακοπεί και ο εχθρός έχει σημαντικές απώλειες σε άνδρες και αεροπλάνα. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική νίκη και απέρριψε κάθε σκέψη για εκεχειρία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα προσέφερε οξυγόνο» στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT