Δωδεκάχρονος Παλαιστίνιος, ο πρώτος νεκρός στην Αν. Ιερουσαλήμ από την έναρξη του Ραμαζανίου

Δωδεκάχρονος Παλαιστίνιος, ο πρώτος νεκρός στην Αν. Ιερουσαλήμ από την έναρξη του Ραμαζανίου

Ο Ραμί Χαμντάν Αλ Χαλχουλί, 12 ή 13 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιστίνιος, ηλικίας περίπου 12 ετών, έχασε τη ζωή του από πυρά της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας σε καταυλισμό προσφύγων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ηταν το πρώτο θύμα από την έναρξη του Ραμαζανίου, προχθές Δευτέρα, στο έδαφος που έχει προσαρτηθεί στο Ισραήλ.

Ο Ραμί Χαμντάν Αλ Χαλχουλί, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν 12 ή 13 ετών και τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ κατοίκων του προσφυγικού καταυλισμού Σουαφάτ και της αστυνομίας.

Δεύτερη νύχτα επεισοδίων

Σε ανακοίνωσή της, η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία ανέφερε ότι ξέσπασαν βίαια επεισόδια στον καταυλισμό για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα και ότι κατά τη διάρκεια των ταραχών αστυνομικός πυροβόλησε προς ύποπτο «ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο τις δυνάμεις, ενώ έριχνε πυροτεχνήματα προς την κατεύθυνσή τους».

«Ο ύποπτος συνελήφθη και μεταφέρθηκε για ιατρική περίθαλψη», ανέφερε η ανακοίνωση. Η αστυνομία ανέφερε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το αγόρι είναι νεκρό.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εφήβους να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα σε στενούς δρόμους στο Σουαφάτ μέσα από σύννεφα δακρυγόνων. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε πέντε ανθρώπους που τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.

Μονάδες της συνοριακής αστυνομίας του Ισραήλ είχαν ήδη αναπτυχθεί στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Χαιρέτισε τον αξιωματικό που πυροβόλησε ο υπουργός Ασφάλειας

Ο Μπεν Γκβιρ, ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι στηρίζει την αστυνομία και χαιρέτισε τον αξιωματικό που πυροβόλησε το αγόρι. «Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ενεργείτε κατά των τρομοκρατών – με αποφασιστικότητα και ακρίβεια», τόνισε.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφαίρεσε από τον Μπεν Γκβιρ την ευθύνη για την αστυνόμευση του Ραμαζανίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο υπουργός είχε προτείνει να απαγορευθεί ακόμη και στη μουσουλμανική μειονότητα του Ισραήλ, που αποτελεί περίπου το 18% του πληθυσμού, να επισκέπτεται το συγκρότημα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, γνωστό ως Χαράμ αλ Σαρίφ στους μουσουλμάνους και ως Ορος του Ναού στους Εβραίους, για να προσευχηθούν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Περιορισμοί και «έλεγχοι του πλήθους» από την ισραηλινή αστυνομία

Η ισραηλινή αστυνομία έχει λάβει εντολή να περιορίσει τον αριθμό των προσερχομένων, με βάση τα κριτήρια ασφάλειας και ελέγχου του πλήθους και με επανεξέταση έπειτα από μία εβδομάδα.

Οι κάτοικοι της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ενημερώθηκαν ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες κάτω των 60 ετών μπορούν να επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν, ωστόσο προειδοποιήθηκαν για μεγάλες καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου και για τον κίνδυνο να μην τους επιτραπεί τελικά να φτάσουν στον προορισμό τους.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για την προσευχή της Παρασκευής … Χιλιάδες [αστυνομικοί] θα βρίσκονται στην περιοχή του Ορους του Ναού», δήλωσε ο επικεφαλής επιθεωρητής Μιρίτ Μπεν Μάιορ, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σε ξεχωριστό περιστατικό δυτικά της Ιερουσαλήμ, στην πόλη Αλ Τζιμπ, τουλάχιστον άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν αφού δέχθηκαν πυροβολισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις σε σημείο ελέγχου αργά την Τρίτη, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Καλέσματα της Χαμάς για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας 

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για τεταμένο και ενδεχομένως βίαιο μήνα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εν μέσω καλεσμάτων της Χαμάς για πορείες διαμαρτυρίας σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.

Οι ελπίδες για παύση των εχθροπραξιών πριν από τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά μειώθηκαν, καθώς οι συνομιλίες με διαμεσολαβητές στο Κάιρο έληξαν χωρίς πρόοδο.

Ο πόλεμος στη Γάζα προκλήθηκε έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.

Στη συνέχεια το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 31.000 ανθρώπων, πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά, και έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος της περιοχής σε ερείπια.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT