Ανοιξε νέος δρόμος βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα εν μέσω πίεσης στο Ισραήλ

Ανοιξε νέος δρόμος βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα εν μέσω πίεσης στο Ισραήλ

Ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή χρησιμοποίησε δρόμο του ισραηλινού στρατού για να φτάσει στη βόρεια Γάζα, περιοχή με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε τρόφιμα, σε μία πρώτη ένδειξη υποχώρησης του Ισραήλ στην εντεινόμενη διεθνή πίεση που δέχεται να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη βοήθεια στους Παλαιστινίους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι νέα χερσαία διαδρομή χρησιμοποιήθηκε για την παράδοση τροφίμων στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες.

Εξι φορτηγά του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος πέρασαν μέσω πύλης στον συνοριακό φράχτη της Γάζας, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Η παράδοση χθες το βράδυ ήταν «μέρος πιλοτικού προγράμματος που αποσκοπούσε στο να αποτραπεί η Χαμάς από το να παραλάβει τη βοήθεια», σύμφωνα με το Ισραήλ.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω παγκόσμιας πίεσης προς το Ισραήλ να επιτρέψει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στο παλαιστινιακό έδαφος και εν μέσω διαφαινόμενου λιμού, καθώς συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Πλοίο που μετέφερε 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας απέπλευσε επίσης από την Κύπρο χθες Τρίτη, εγκαινιάζοντας νέο θαλάσσιο διάδρομο προς το παλαιστινιακό έδαφος και αναμένεται να φθάσει κοντά στη Γάζα αύριο Πέμπτη.

Ωστόσο έχει επισημανθεί ότι η από ξηράς παραμένει η ταχύτερη οδός για να φτάσουν οι αναγκαίες προμήθειες.

Χρήση ισραηλινού στρατιωτικού δρόμου

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η αυτοκινητοπομπή κατάφερε να χρησιμοποιήσει ισραηλινό στρατιωτικό δρόμο που περνάει κατά μήκος του συνοριακού φράχτη της Γάζας για να φτάσει στα βόρεια και να παραδώσει στην πόλη της Γάζας τρόφιμα για 25.000 ανθρώπους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έλεγχο ασφαλείας στα φορτηγά με τη βοήθεια στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη νότια Γάζα, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα –το ένα τέταρτο του πληθυσμού– βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πείνα.

Προειδοποιεί ότι ο χρόνος εξαντλείται για τους περίπου 300.000 ανθρώπους που βρίσκονται απομονωμένοι στο βόρειο τμήμα της περιοχής, στο οποίο οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση εδώ και αρκετούς μήνες λόγω των ισραηλινών περιορισμών, των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και της κατάρρευσης του νόμου και της τάξης.

Τουλάχιστον 27 νεκροί από πείνα και αφυδάτωση

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς αναφέρει ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά, έχουν πεθάνει λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης στα νοσοκομεία της Γάζας.

Το Ισραήλ επιμένει ότι δεν υπάρχουν όρια στην ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να παραδοθεί στη Γάζα και κατηγορεί τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι δεν καταφέρνουν να διανείμουν τη βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε χθες, Τρίτη, τη χρήση της πείνας ως «πολεμικού όπλου» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει, οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου δηλώνουν ότι συνεχίζουν να πιέζουν για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 253 ομήρους. Περισσότεροι από 31.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, όπως λέει το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT