Μπλίνκεν: Το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει περισσότερα περάσματα προς τη Γάζα

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει περισσότερα περάσματα προς τη Γάζα

«Οι χερσαίες διαδρομές παραμένουν ο πιο κρίσιμος τρόπος για να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον συντονισμό μιας πολυεθνικής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Aντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής να «πλημμυρίσει ο θύλακας» με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμμετείχε την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους από την Κύπρο, τη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη, στην οποία συζητήθηκε η έναρξη λειτουργίας της νέας διαδρομής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ για τον θαλάσσιο διάδρομο, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία τον Καναδά, αλλά και την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται χρόνος για τη δημιουργία του.

«Θέλω να τονίσω ότι αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο άλλων τρόπων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε ο Μπλίνκεν, συμπληρώνοντας ότι «οι χερσαίες διαδρομές παραμένουν ο πιο κρίσιμος τρόπος για να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται».

Δήλωσε δε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερα χερσαία περάσματα προς τη Γάζα, σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν αποστολές προς τη βόρεια Γάζα μέσω ενός δρόμου γνωστού ως 96η πύλη. Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός στρατός έχει προχωρήσει επίσης στις εναέριες ρίψεις τροφίμων και ανθρωπιστικού υλικού προς τον πολιορκημένο θύλακα.

«Προσμένουμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να θέσει αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα. Η προστασία των αμάχων, η παροχή στους ανθρώπους της βοήθειας που χρειάζονται, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα, ακόμα κι αν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τη χώρα και να αντιμετωπίσουν την απειλή που θέτει η Χαμάς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ διαθέτει τα μέσα για να αμυνθεί».

«Η ουσία είναι ότι πρέπει να δούμε… να πλημμυρίζει η ζώνη όταν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιέζει για μια συμφωνία που θα προβλέπει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών και απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια του αμερικανικού στρατού για τη δημιουργία μιας αποβάθρας στις μεσογειακές ακτές της Γάζας που θα επιτρέψει τη διανομή έως και 2 εκατομμυρίων γευμάτων την ημέρα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι ο 5μηνος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα πρόθυρα της πείνας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT