Δύο ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ομοεθνείς του για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης λόγω Ουκρανικού, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα διπλό μήνυμα –αποφασιστικότητα αλλά και ετοιμότητα για κάποιου είδους συνδιαλλαγή– στην Ουάσιγκτον.
Στη διάρκεια μακράς συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1, ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, εφόσον η σύγκρουση στην Ουκρανία βγει εκτός ελέγχου. «Από στρατιωτική – τεχνική άποψη, φυσικά είμαστε έτοιμοι», απάντησε ο Πούτιν, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι «δεν οδεύουμε σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση» και πως «σε καμία στιγμή της σύγκρουσης στην Ουκρανία» δεν σκέφτηκε τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, γιατί «δεν υπήρξε τέτοια ανάγκη».
Ρίχνοντας αισθητά τους τόνους σε σύγκριση με την πρόσφατη ομιλία του για την «κατάσταση του έθνους» σημείωσε ότι «στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί ειδικοί στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και στη συγκράτηση των στρατηγικών εντάσεων». Αναφορικά με τους τελικούς στόχους του στο Ουκρανικό τόνισε ότι εννοεί να εξασφαλίσει η Ρωσία τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021, λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή, και προσέθεσε ότι είναι έτοιμος «για μια σοβαρή συζήτηση» με την Ουάσιγκτον προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι συνιστούν «ένα βήμα άνευ νοήματος» και τόνισε πως η χώρα του θα αναπτύξει στρατεύματα και οπλικά συστήματα κατά μήκος των ρωσο-φινλανδικών συνόρων για να θωρακίσει την ασφάλειά της. Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο προέβλεψε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για «μακρά σύγκρουση» με τη Δύση και ζήτησε μεγαλύτερες εξοπλιστικές δαπάνες και στενότερο συντονισμό των Ευρωπαίων στο πεδίο της άμυνας.
Σύγκρουση μακράς διαρκείας Ρωσίας – Δύσης προβλέπει ο Φινλανδός πρωθυπουργός – Συνάντηση Σολτς, Μακρόν, Τουσκ στο Βερολίνο.
Σε πιο υψηλούς τόνους από τον Ρώσο πρόεδρο κινήθηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters προειδοποίησε ότι η Δύση «κινείται στο χείλος της αβύσσου» εξαιτίας των παρεμβάσεων κάποιων χωρών της στο Ουκρανικό, που ενισχύουν τους κινδύνους για εξάπλωση του πολέμου. Αίσθηση προκάλεσε μια άλλη τοποθέτηση της Ρωσίδας αξιωματούχου μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, όπου προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» με στόχο τον εκτροχιασμό των επικείμενων ρωσικών εκλογών.
Οι κάλπες ανοίγουν αύριο Παρασκευή και κλείνουν την Κυριακή στη Ρωσία, αλλά το αποτέλεσμά τους είναι από καιρό γνωστό – χωρίς αξιόμαχο αντίπαλο, ο 71χρονος Πούτιν είναι βέβαιον ότι θα εξασφαλίσει άλλη μία εξαετή θητεία. Οργή στο Κίεβο προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα στηθούν ρωσικές κάλπες και στα κατεχόμενα εδάφη τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ). Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι συνεργαζόμενοι με Ρώσους κάτοικοι των εν λόγω περιοχών έχουν ήδη αρχίσει να επισκέπτονται ουκρανικές οικογένειες με τη συνοδεία στρατιωτών, φέροντας μαζί τους την κάλπη για να ψηφίσουν επιτόπου, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για παρωδία εκλογών και για ψήφο με το πιστόλι στον κρόταφο.
Την Παρασκευή, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια αναζήτησης κοινής γραμμής στο Ουκρανικό. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γνώρισαν κενά αέρος ύστερα από τις δηλώσεις Μακρόν που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά. Σε δεύτερο χρόνο οι δύο ηγέτες θα πλαισιωθούν από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» (τριμερής συνεργασία Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας), στην πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μετά την επάνοδο του ευρωπαϊστή Τουσκ στην πρωθυπουργία της Πολωνίας.