Ρώσοι αντάρτες στον Πούτιν: Θα αφήσουμε το Τέτκινο αν αφήσεις τη Μελιτόπολη

Ρώσοι αντάρτες στον Πούτιν: Θα αφήσουμε το Τέτκινο αν αφήσεις τη Μελιτόπολη

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η δράση των αντικαθεστωτικών μαχητών στη νότια Ρωσία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ρώσοι αντάρτες που αμφισβητούν το καθεστώς Πούτιν στην πατρίδα τους συνεχίζουν την Πέμπτη για τρίτη συνεχή μέρα τις επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια ορμώμενοι από γειτονικά εδάφη της Ουκρανίας όπου έχουν τη βάση τους. Φέρονται να ελέγχουν τουλάχιστον έναν οικισμό τον οποίον μάλιστα προσφέρονται να επιστρέψουν σε κυβερνητικό έλεγχο αν ο ρωσικός στρατός αποσυρθεί από τη Μελιτόπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την ώρα που εντείνεται η ουκρανική αποστολή επιθετικών ντρόουν στη Ρωσία, με πλήγματα κατά ρωσικών διυλιστηρίων, μεταξύ άλλων, το Κίεβο παρέχει ουσιαστικά και υποστήριξη στους Ρώσους αντικαθεστωτικών μέσω επιθέσεων στις παραμεθόριες περιοχές του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ, μεταφέροντα ουσιαστικά τον πόλεμο και εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ετσι από την Τρίτη τα ξημερώματα η Λεγεώνα Ελεύθερη Ρωσία, η ομάδα ανταρτών Σώμα Ρώσων Εθελοντών, και το Τάγμα της Σιβηρίας έχουν επιδοθεί σε χερσαία επιχείρηση στις δύο αυτές περιφέρειες της νότιας Ρωσίας, συγκρουόμενες -άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι- με τις δυνάμεις του τακτικού ρωσικού ρωσικού στρατού και τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, κι ενώ την Παρασκευή αρχίζει στη Ρωσία η τριήμερη εκλογική διαδικασία με βέβαιο νικητή τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανταλλαγή

Σήμερα Πέμπτη εκπρόσωπος της Ελεύθερης Ρωσίας (Σβόμποντα Ροσίγια), μιας λεγεώνας που σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις αριθμεί τουλάχιστον 1600 μαχητές και έχει τη βάση του στη βορειοανατολική Ουκρανία, όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη από προχθές καταληφθεί το χωριό Τέτκινο (εικόνες από τις μάχες εκεί κυκλοφόρησαν από την Τρίτη), αλλά και έκανε μια ρηξικέλευθη πρόταση προς το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ο Αλεξέι Μπαρανόφσκι πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποχωρήσουν οι αντιφρονούντες Ρώσοι μαχητές από το Τέτκινο υπό τον όρον να αποχωρήσει και ο ρωσικός στρατός από τη Μελιτόπολη, την κυριότερη πόλη της περιφέρειας Ζαπορίζια που ελέγχουν από το 2022 οι εισβολείς.

«Φεύγουν από τη Μελιτόπολη και τους επιστρέφουμε το Τέτκινο. Κατά τη γνώμη μου, θα είναι πολύ καλή συμφωνία», είπε ο Ρώσος μαχητής-μέλος της Λεγεώνας «Ελεύθερη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας «αναπτύσσεται πολύ δυναμικά». Το πρωί σήμερα αναφέρθηκαν μάχες στο χωριό Σπονταριούσιν.

«Οι μάχες στα περίχωρα του Τέτκινο συνεχίζονται. Δηλαδή, η κατάσταση είναι τεταμένη στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπως και πριν, και οι μάχες διεξάγονται στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Η ειδική μας επιχείρηση απελευθέρωσης συνεχίζεται για τρίτη ημέρα», πρόσθεσε ο Μπαρανόφσκι, μιλώντας με στολή παραλλαγής και με ένα τουφέκι πίσω του.

Προειδοποίηση σε Ρώσους αμάχους

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες μάλιστα έστειλαν και ειδοποίηση εκκένωσης στις παραμεθόριες περιοχές τις οποίες απειλούν, ώστε να γλιτώσει από τις συγκρούσεις ο άμαχος πληθυσμός.

«Η ηγεσία σας δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία ή την εκκένωση σας, και οι βομβαρδισμοί ειρηνικών πόλεων και χωριών της Ουκρανίας συνεχίζονται όπως πριν! Αναγκαζόμαστε να ανταποδώσουμε τα πυρά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις παραμεθόριες περιοχές! Εκκενώστε αμέσως!», αναφέρει η ανακοίνωση-προειδοποίηση του Σώματος Ρώσων Εθελοντών.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, κάνουν λόγο για ουκρανικές δυνάμεις και όχι ρωσικές, που επιχειρούν δολιοφθορά εντός ρωσικού εδάφους«αφού δεν μπορούν με άλλον τρόπο να επηρεάσουν τις ρωσικές εκλογές», κατά τα λεγόμενα του Πούτιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα η περιφέρεια του Μπέλγκοροντ υποφέρει από ουκρανικούς βομβαρδισμούς με τις τοπικές αρχές και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τραυματισμούς πολιτών και γενικό συναγερμό για επιθέσεις, σε επίπεδο πρωτοφανές για ρωσικό έδαφος από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πριν 25 μήνες.

Με πληροφορίες από Ukinform, TASS, RBK Ukraina, CNN, Kyiv Independent

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT