Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ανάπτυξη με λιγότερη ρύπανση

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ανάπτυξη με λιγότερη ρύπανση

Η Ε.Ε. αποδεικνύει τα τελευταία 30 χρόνια ότι μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονη ανάπτυξη με μείωση των εκπομπών αερίων

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Α. Χατζηγεωργιάδη

Η Ε.Ε. αποδεικνύει τα τελευταία 30 χρόνια ότι μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονη ανάπτυξη με μείωση των εκπομπών αερίων. Από το 1990 μέχρι σήμερα αύξησε κατά 67% το ΑΕΠ και την ανάπτυξή της, ενώ ταυτόχρονα μείωσε κατά 32% τους εκπεμπόμενους ρύπους. Βασικό στοιχείο βέβαια στην πράσινη μετάβαση πρέπει πάντα να αποτελεί η ενεργειακή αυτονομία και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Σε έναν κόσμο κατακερματισμένο, με γεωπολιτικές ανισορροπίες, η Ε.Ε. οφείλει επιτέλους να βρει τον δικό της δρόμο της μέγιστης δυνατής απεξάρτησης από εισαγωγές ενεργειακών αγαθών και πρώτων υλών από τρίτες χώρες.

Ποιος έχει τη μερίδα του λέοντος;

Μια κορυφαία ενεργειακή αλήθεια που παραμένει άγνωστη. Ενώ στη δημόσια συζήτηση στη Δύση επικεντρωνόμαστε συχνά στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, στους «Μεγάλους – Majors» (π.χ. ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, Total κ.ά.) ο τεράστιος όγκος πετρελαίου και αερίου βρίσκεται αλλού, αφού κατέχουν λιγότερο από το 13% της παγκόσμιας συνολικής παραγωγής! Μόνο μία στις οκτώ σταγόνες πετρελαίου (ή μορίου αερίου) παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τους «Μεγάλους». Τη μερίδα του λέοντος, σε ποσοστό 60% της παγκόσμιας παραγωγής, κατέχουν οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου – NOCs (όπως Saudi Aramco, Gazprom, Qatar Energy κ.ά.).

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ανάπτυξη με λιγότερη ρύπανση-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT