Επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας: «Τρελά και παρανοϊκά» τα σχόλια του Μακρόν

Επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας: «Τρελά και παρανοϊκά» τα σχόλια του Μακρόν

Κάνει «τρελά και παρανοϊκά όνειρα» ο πρόεδρος της Γαλλίας, ανέφερε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, αναφερόμενος σε σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με ενδεχόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας μέσω αποστολής στρατιωτών του ΝΑΤΟ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας, αναφερόμενος στα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, έκανε λόγο για «τρελά και παρανοϊκά όνειρα».

Η αναφορά του Ναρίσκιν ήρθε μερικές ημέρες έπειτα από σχόλιο του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος είχε πει ότι ο Μακρόν «έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις μεγαλείου», αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του Γάλλου προέδρου.

«Οι μικροπρεπείς και τραγικοί κληρονόμοι του Βοναπάρτη, προσπαθώντας να φορέσουν τις χρυσές επωμίδες που ξηλώθηκαν πριν από 200 χρόνια, επιθυμούν εκδίκηση με ναπολεόντειο μέγεθος και εκστομίζουν άγριες και εξαιρετικά επικίνδυνες ανοησίες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο

Ο Γάλλος πρόεδρος επανήλθε χθες, Πέμπτη, στο ζήτημα της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«H Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο αν θέλει ειρήνη», δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι «η Ρωσία του Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, εάν νικήσει».

«Εάν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα μηδενιστεί», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες Πέμπτη.

Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «αντίπαλο» και όχι εχθρό, ο Μακρόν τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην έχει κόκκινες γραμμές, καθώς κάτι τέτοιο θα έδειχνε αδυναμία προς το Κρεμλίνο και θα ενθάρρυνε τη συνέχιση της εισβολής.

Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του.

«Εχω λόγους να μην είμαι ακριβής. Δεν πρόκειται να δώσω [στον Πούτιν] ορατότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν σημείωσε ότι δεν θα ξεκινούσε ποτέ επίθεση εναντίον της Ρωσίας και ότι το Παρίσι δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Μόσχα, παρότι η Ρωσία «έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον γαλλικών συμφερόντων εντός και εκτός Γαλλίας».

Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ίδιος ανέφερε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε «δύσκολη» κατάσταση επί του πεδίου και ως εκ τούτου απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους. 

Διασυνοριακές επιθέσεις

Σε παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν ουκρανική απόπειρα διασυνοριακής επίθεσης στην περιοχή Μπέλγκοροντ, χθες Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ουκρανία επιχείρησε να αποβιβάσει δυνάμεις με ελικόπτερα στην περιοχή Μπέλγκοροντ, μεθοριακή επαρχία που δέχεται τακτικά τους τελευταίους μήνες επιθέσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT