Νετανιάχου: Αναγκαία η χερσαία εισβολή στη Ράφα για την καταστροφή της Χαμάς

Νετανιάχου: Αναγκαία η χερσαία εισβολή στη Ράφα για την καταστροφή της Χαμάς

Στην πόλη, που βρίσκεται στον νότο της Λωρίδας της Γάζας, υπολογίζεται ότι είναι εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταστροφή της Χαμάς στη Ράφα απαιτεί μια χερσαία εισβολή από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο Νετανιάχου τόνισε ότι είχε καταστήσει «εξαιρετικά σαφές» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων [Χαμάς] στη Ράφα και δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά μόνο με χερσαία επιχείρηση».

Η δήλωση αυτή του Νετανιάχου γίνεται έπειτα από έκκληση του Λευκού Οίκου να επανεξετάσει το Ισραήλ τη στρατηγική του για τη Ράφα. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ενδεχόμενη επίθεση που θέλει να εξαπολύσει ο Νετανιάχου καθώς στη ζώνη αυτή του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» στη χώρα του με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στη Γάζα, όπου οι απώλειες των αμάχων πολλαπλασιάζονται και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται. 

Σε ομιλία του την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος αιρετός αξιωματούχος στις ΗΠΑ, ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ ενώ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου εμπόδιο για την ειρήνη.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την επόμενη ημέρα την τοποθέτηση του Σούμερ λέγοντας ότι απηχεί τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών. Ο Νετανιάχου απάντησε σε δριμύ ύφος χθες, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο CNN ότι η ομιλία του Σούμερ ήταν «τελείως ανάρμοστη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT