Ουκρανία: Τσεχική πρωτοβουλία για πυρομαχικά δίνει ελπίδα στο Κίεβο

Ουκρανία: Τσεχική πρωτοβουλία για πυρομαχικά δίνει ελπίδα στο Κίεβο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία ελπίζει να διαθέτει αρκετά πυρομαχικά για τα στρατεύματά της προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση από τον Απρίλιο, εν μέσω μιας τσεχικής πρωτοβουλίας για την παροχή οβίδων για τον εφοδιασμό, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ.

Τα στρατεύματα της χώρας αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την ανατολική πόλη Αβντίιβκα τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποτυχία στο πεδίο της μάχης από τον Μάιο του 2023.

Αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε οβίδες, ενώ ένα κρίσιμο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ μπλοκαρίστηκε επί μήνες από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία της Τσεχίας, στην οποία προσχώρησε και το Λουξεμβούργο, θα μας βοηθήσει, και αρχίζοντας από τον Απρίλιο θα έχουμε αρκετά πυρομαχικά για να προστατέψουμε την πρώτη γραμμή του μετώπου μας», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο.

Η Πράγα βρήκε και παραδίδει 800.000 βλήματα πυροβολικού σε τρίτες χώρες νωρίτερα φέτος για να τα προμηθευθεί η Ουκρανία.

Ανώτερος Τσέχος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

«Υπολογίζουμε επίσης στην προμήθεια πυραύλων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς για να κόψουμε τη ρωσική υλικοτεχνική υποδομή στα κατεχόμενα εδάφη. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα βλήματα πυροβολικού», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT