Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από το ΝΑΤΟ αν η Ευρώπη «παίξει δίκαια»

Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από το ΝΑΤΟ αν η Ευρώπη «παίξει δίκαια»

Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει «το μερίδιο που της αναλογεί» όσον αφορά το αμυντικό κόστος, δήλωσε ο Τραμπ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν «100%» στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία του, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες «παίξουν δίκαια».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον φίλο και σύμμαχό του, Νάιτζελ Φάρατζ, ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να παραμείνει η Ουάσιγκτον στη στρατιωτική συμμαχία, αλλά προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά κράτη να μην «εκμεταλλευτούν» την αμερικανική υποστήριξη.

Η δήλωσή του αυτή ενδεχομένως να λειάνει τις ανησυχίες πολλών δυτικών ηγετών για ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος της χώρας στις επερχόμενες εκλογές. Αλλωστε ο ίδιος έχει ασκήσει εδώ και χρόνια κριτική στο ΝΑΤΟ ενώ τον περασμένο μήνα ισχυρίστηκε ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» στις χώρες της στρατιωτικής συμμαχίας που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ωστόσο, μιλώντας στον Φάρατζ (τον πρώην ηγέτη του κόμματος Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου) ο Τραμπ μαλάκωσε τη ρητορική του, και υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει «το μερίδιο που της αναλογεί» όσον αφορά το αμυντικό κόστος.

Ερωτηθείς ευθέως για το αν οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του θα σπεύσουν σε βοήθεια χώρας του ΝΑΤΟ που έχει δεχθεί επίθεση, ο Τραμπ απάντησε καταφατικά.

«Ναι. Αλλά ξέρετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, όχι το μερίδιο που αναλογεί σε όλους τους άλλους», απάντησε ο Τραμπ. «Εχουμε έναν ωκεανό ανάμεσα μας […] Εχουμε έναν ωραίο μεγάλο, όμορφο ωκεανό. [Το ΝΑΤΟ] είναι πιο σημαντικό για [τις ευρωπαϊκές χώρες], θα επωφεληθούν», είπε χαρακτηριστικά. 

«Δηλαδή, αν αρχίσουν να παίζουν δίκαια [οι Ευρωπαίοι], η Αμερική θα είναι εκεί;» ρώτησε ο Φάρατζ. «Ναι. 100%», απάντησε ο Τραμπ.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT