Μισέλ: Επιτακτική η αλλαγή μοντέλου στην άμυνα, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη απειλή από τον Β΄ ΠΠ

Μισέλ: Επιτακτική η αλλαγή μοντέλου στην άμυνα, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη απειλή από τον Β΄ ΠΠ

«Βαριά» η ατζέντα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν Ουκρανία, Μέση Ανατολή και αγροτική πολιτική

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικές αναφορές στην ανάγκη επιτάχυνσης της στήριξης προς την Ουκρανία, στην αλλαγή παραδείγματος σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα καθώς και στα επείγοντα εκκρεμή ζητήματα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής περιλαμβάνει η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σαρλ Μισέλ είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος, άλλωστε, αναμένεται να μετάσχει στο Συμβούλιο την Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σκιαγραφώντας την ατζέντα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Σαρλ Μοσέλ ξεκινά την επιστολή του με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για μια «κρίσιμη στιγμή». «Είναι επιβεβλημένη η ένταση και η ακλόνητη αποφασιστικότητά μας» ως προς την Ουκρανία, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνοντας το στίγμα του μηνύματος, που θα ήθελε να περάσει μέσω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, για ταχεία παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Κάνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Τσεχίας για παροχή και παράδοση πυρομαχικών προς την Ουκρανία αλλά και στην ανάγκη να γίνει αποτελεσματική «η εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεών μας» έναντι της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνει επίσης έμφαση στην προώθηση της προσπάθειας σχετικά με τη χρήση «απροσδόκητων κερδών» από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Για το θέμα αυτό δεν υπήρξε, άλλωστε, συμφωνία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε και την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση που θα περιγράφει το νομικό πλαίσιο χρήσης των εν λόγω κεφαλαίων για αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Αλλαγή παραδείγματος στην άμυνα και την ασφάλεια»

Στην επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη αλλαγής παραδείγματος σε σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια. «Για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν επένδυε αρκετά στην ασφάλεια και την άμυνά της. Τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη απειλή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικά και συγκεκριμένα βήματα για να είμαστε έτοιμοι αμυντικά και να θέσουμε την οικονομία της Ευρώπης σε βηματισμό πολεμικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον Σαρλ Μισέλ αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες στην άμυνα, οι κοινές και αποτελεσματικές αγορές πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων. «Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική μας βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια κονδύλια και να μειώσουμε τα ρυθμιστικά βάρη και εμπόδια» αναφέρει για να προσθέσει την αναγκαιότητα να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική και κατανόηση των απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Αναμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανταποκριθεί ως προς αυτό» σημειώνει.

«Ανάγκη για βιώσιμη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή»

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη, παρουσία μάλιστα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει ειδική αναφορά στα αθώα θύματα αυτής της σύγκρουσης που αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο λιμού. «Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ για να προσθέσει πως «μια βιώσιμη εκεχειρία είναι άμεσα απαραίτητη για να προστατεύσει πολίτες, να επιτρέψει στους ομήρους να επιστρέψουν με ασφάλεια και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί όπου χρειάζεται».

Κάνει παράλληλα ειδική αναφορά στις ευρωπαϊκές προσπάθειες αποτροπής κλιμάκωσης της τρέχουσας κρίσης στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. «Η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη ως προς μια δίκαιη και συνολική λύση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με ένα κράτος του Ισραήλ και ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη, ασφάλεια και κοινή αναγνώριση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αποφασιστικές ενέργειες για τα αιτήματα των αγροτών»

Ο Σάρλ Μισέλ αναφέρεται και στο θέμα της αγροτικής πολιτικής, καθώς θα απασχολήσει το Συμβούλιο. «Οι Ευρωπαίοι αγρότες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους δυνατά και ξεκάθαρα. Πρέπει να ενεργήσουμε αποφασιστικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν» σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αυτό σημαίνει ότι θα αξιολογήσουμε το τι έχει γίνει έως τώρα και θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων και στον δίκαιο ανταγωνισμό τόσο εντός της εσωτερικής αγοράς, όσο και παγκοσμίως», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θεματική αυτή θα συζητηθεί και η επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, οι οποίοι είχαν καταργηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

«Διεύρυνση και εσωτερικές μεταρρυθμίσεις»

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει να αξιολογηθούν οι προετοιμασίες σε επίπεδο Ε.Ε. σε σχέση με τη διεύρυνσή της και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Οι δύο αυτές παράμετροι, τονίζει, θα πρέπει να προωθηθούν παράλληλα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, βασικό θέμα στο Συμβούλιο θα αφορά το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βοσνία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ αλλά μια μικρή ομάδα κρατών-μελών, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, εκφράζει επιφυλάξεις για την πρόοδο της χώρας ως προς τα κριτήρια, που έθεσε τον Δεκέμβριο η Κομισιόν.

Μεταναστευτικό και οικονομική πολιτική

Στην ατζέντα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης σε σχέση με το μεταναστευτικό καθώς και σε διάφορα άλλα θέματα εξωτερικών σχέσεων, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη στρατηγική συμφωνία Ε.Ε – Αιγύπτου αλλά και στην τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με τις ροές από τη Λιβύη.

Τη δεύτερη μέρα του Συμβουλίου, παρουσία των προέδρων του Eurogroup και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα γίνει συζήτηση για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ε.Ε και τον συντονισμό γύρω από τις μακρο-οικονομικές πολιτικές. Θα γίνει δηλαδή μια πρώτη συζήτηση πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε τον Απρίλιο, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα ανταγωνιστικότητας, βιομηχανίας και της κοινής αγοράς στη βάση σχετικής έκθεσης που θα παρουσιάσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.

«Πρώτες ζυμώσεις»

Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε να γίνει ένας πρώτος γύρος συζητήσεων στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου όπου θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η πρώτη επίσημη συζήτηση για τις θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα. Αν δεν υπάρξει σχετική συμφωνία ως προς το ζήτημα αυτό στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πριν δηλαδή τη σύγκληση της πρώτης ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 του μήνα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT