Γάζα: Αψηφά και τον Μπάιντεν ο Νετανιάχου

Γάζα: Αψηφά και τον Μπάιντεν ο Νετανιάχου

Επιμένει να εισβάλει στη Ράφα παρά τις συστάσεις του Λευκού Οίκου

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σοβαρή διάσταση απόψεων με την Ουάσιγκτον για το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα αναγνώρισε χθες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιμένοντας στην αναγκαιότητα εισβολής στη Ράφα παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του Λευκού Οίκου περί του αντιθέτου. Ενημερώνοντας τη Βουλή για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι του κατέστησε «εξαιρετικά σαφές» πως ο ίδιος και όλοι οι συνεργάτες του «είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων (της Χαμάς) στη Ράφα και πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά με χερσαία επιχείρηση».

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Νετανιάχου και του είπε ότι ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα είχε ολέθρια αποτελέσματα και πρέπει να αποφευχθεί. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνομιλία, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε: «Μια μείζων χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος. Θα κατέληγε σε περισσότερους θανάτους αθώων αμάχων, θα επιδείνωνε την ήδη ζοφερή ανθρωπιστική κρίση, θα ενίσχυε την αναρχία στη Γάζα και θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση το Ισραήλ».

Οπως αποκάλυψε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να στείλει στην Ουάσιγκτον ομάδα στρατιωτικών, στελεχών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών στην ανθρωπιστική βοήθεια, προς αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στη Ράφα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησε να στείλει αντιπροσωπεία, αν και επιμένει στις απόψεις του για το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί εκ νέου στη Μέση Ανατολή, σε μια νέα προσπάθεια για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενος λιμός στη Γάζα. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, όπου θα συζητήσει «τη σωστή αρχιτεκτονική για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης», ενώ ασαφές παραμένει αν το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και το Ισραήλ.

Νέα αποστολή Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή για ανθρωπιστική βοήθεια και εκεχειρία – Για έγκλημα πολέμου κατηγορεί το Ισραήλ αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ, ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι «το 100% του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός απειλείται από κάτι τέτοιο». Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ τόνισε ότι «η έκταση των συνεχιζόμενων περιορισμών που θέτει το Ισραήλ στην προσπέλαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε συνδυασμό με τον τρόπο διεξαγωγής των στρατιωτικών του επιχειρήσεων, μπορεί να ισοδυναμεί με χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου».

Τη Δευτέρα, ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Νταβίντ Μπερνέα, μετέβη στο Κατάρ για ένα γύρο διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την εκεχειρία. Το σχέδιο που συζητείται προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες για ανταλλαγή αιχμαλώτων και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά οι διαφορές παραμένουν. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την τελική επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ένοπλες δυνάμεις όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων συνοδεύουν φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα προς αποφυγήν κρουσμάτων λεηλασίας. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί την αποτυχία του Ισραήλ να απομονώσει τη Χαμάς.

Σοβαρό πλήγμα στη Χαμάς

ΝΥΤ

Την εξόντωση του στρατιωτικού υποδιοικητή της Χαμάς, Μαρουάν Ισα, από τον ισραηλινό στρατό επιβεβαίωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ισα σκοτώθηκε στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα, κάτι που είχε υπονοήσει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι στις 11 Μαρτίου. Ηλικίας 58 ή 59 ετών, ο Ισα ήταν από το 2012 υπαρχηγός του Μοχάμεντ Ντέιρ, διοικητή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, δηλαδή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ταυτόχρονα, συμμετείχε στο γραφείο Γάζας της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης και έπαιζε ρόλο συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην πολιτική και στη στρατιωτική ηγεσία. Πρόκειται για την πιο επώδυνη, μέχρι στιγμής, απώλεια που έχει υποστεί η ισλαμική οργάνωση στους πέντε και πλέον μήνες ισραηλινών επιχειρήσεων. Οπως αναφέρουν όμως οι New York Times και υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, η εξόντωση του Ισα δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μαχητική δύναμη μιας οργάνωσης που διακρίνεται για την αποκεντρωμένη δομή της και την ικανότητα γρήγορης κάλυψης των κενών. Το 2002, το Ισραήλ εξόντωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες τον ιδρυτή της Χαμάς, σεΐχη Γιασίν, και τον διάδοχό του στην ηγεσία της οργάνωσης, Αμπντελαζίζ Ραντίσι, χωρίς αυτό να εμποδίσει την οργάνωση να επικρατήσει στις παλαιστινιακές εκλογές και να κυριαρχήσει στη Γάζα τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα. Εξάλλου, ο Ντέιρ και ο Ισα αναδείχθηκαν στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς αμέσως μετά τη δολοφονία του προηγούμενου αρχηγού, Αχμεντ Τζαμπάρι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT