Φουκουσίμα: Οι «στοιχειωμένες» πρώτες εικόνες μέσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα

Φουκουσίμα: Οι «στοιχειωμένες» πρώτες εικόνες μέσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα

Οι δώδεκα φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον παροπλισμό του πυρηνικού σταθμού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες που κατέγραψαν μικροσκοπικά drones από το εσωτερικό ενός σοβαρά κατεστραμμένου αντιδραστήρα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, αποτυπώνουν παραμορφωμένο εξοπλισμό και υλικά, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το δύσκολο έργο του παροπλισμού του εργοστασίου. 

Οι δώδεκα φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η διαχειρίστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων TEPCO (Tokyo Electric Power Company Holdings) είναι οι πρώτες από το εσωτερικό του βασικού θαλάμου του αντιδραστήρα 1 – που επλήγη σοβαρότερα από το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της 11ης Μαρτίου του 2011. 

Οι αξιωματούχοι προ πολλού επιδίωκαν να φτάσουν με κάποιον τρόπο στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να εξετάσουν τον πυρήνα του αντιδραστήρα και την κατάσταση των πυρηνικών καυσίμων που κατέληξαν εκεί όταν τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου κατέρρευσαν. 

Φουκουσίμα: Οι «στοιχειωμένες» πρώτες εικόνες μέσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα-1
Φωτ.: TEPCO via AP

Περίπου 880 τόνοι ραδιενεργού λιωμένου πυρηνικού καυσίμου παραμένουν μέσα στους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες, με την Tepco να προσπαθεί να «χαρτογραφήσει» την περιοχή και την κατάσταση των υλικών, ώστε να προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους και σταδιακά στον πλήρη παροπλισμό των εγκαταστάσεων. 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Tepco, ωστόσο, χωρίς περαιτέρω δεδομένα, όπως τα επίπεδα ακτινοβολίας, δεν είναι σε θέση να διακρίνουν μόνο από τις εικόνες αν τα αποκολλημένα αυτά τμήματα είναι λιωμένα καύσιμα ή λιωμένος εξοπλισμός. Οπως εξηγούν, τα drones δεν φέρουν δοσίμετρα, ώστε να μπορούν να μετρήσουν την ακτινοβολία, καθώς έπρεπε να είναι ελαφριά και ευκολότερα διαχειρίσιμα στην πτήση. 

Επιπλέον, οι κάμερές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τον πυθμένα του πυρήνα του αντιδραστήρα –όπου συντελούνται οι αντιδράσεις σχάσης– εν μέρει λόγω του σκοταδιού του σημείου. 

Το μεγαλύτερο μέρος στο εσωτερικό των αντιδραστήρων, πάντως, παραμένει αχαρτογράφητο, κάτι που υποδεικνύει την τρομακτική δυσκολία παροπλισμού που έχει ήδη καθυστερήσει λόγω των τεχνικών εμποδίων και της έλλειψης δεδομένων. Οπως εξάλλου καταγγέλλουν οι επικριτές του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, ο στόχος των 30-40 ετών για τον καθαρισμό τού πυρηνικού σταθμού που έχουν θέσει η κυβέρνηση και η Tepco είναι υπερβολικά αισιόδοξος

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT