Το Πεκίνο κατήγγειλε σήμερα τις δυτικές επικρίσεις αναφορικά με τον νέο νόμο του Χονγκ Κονγκ για την ασφάλεια, κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση ότι επιδεικνύει «μια βαθιά εμπεδωμένη νοοτροπία αποικιοκράτη» και την Ευρωπαϊκή Eνωση για υποκρισία.
Το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανικής αποικίας πριν από την επιστροφή του στην Κίνα το 1997, ψήφισε ομόφωνα χθες, Τρίτη, ένα νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος προβλέπει την ισόβια κάθειρξη για αδικήματα όπως η προδοσία και η εξέγερση.
Το κείμενο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Μαρτίου, έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο στο εν λόγω έδαφος το 2020, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της προηγούμενης χρονιάς υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως το κείμενο «θα πλήξει έτι περαιτέρω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην πόλη» και «υπονομεύει την εφαρμογή από το Χονγκ Κονγκ των διεθνών υποχρεώσεών του», οι οποίες είχαν προβλεφθεί όταν επιστράφηκε στην Κίνα.
Σε απάντηση, η κινεζική αρμοστεία εξωτερικών υποθέσεων κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για «υποκρισία» και ότι υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφερόμενος στους βρετανικούς νόμους για την εθνική ασφάλεια, ένας από τους οποίους υιοθετήθηκε πέρυσι.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε εμπρηστικά και ανεύθυνα σχόλια για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ (…) αυτό οφείλεται σε μια βαθιά εμπεδωμένη νοοτροπία αποικιοκράτη και ιεροκήρυκα», υπογράμμισε η αρμοστεία, η οποία εκτελεί χρέη κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ.
«Ζητούμε επιμόνως από το Ηνωμένο Βασίλειο να διορθώσει τη θέση του, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να εγκαταλείψει τη φαντασίωση ότι θα συνεχίσει την αποικιοκρατική επιρροή του στο Χονγκ Κονγκ», συνέχισε σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η αρμοστεία εξέδωσε χωριστή απάντηση στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είχε δηλώσει ότι ο νέος νόμος θα πλήξει «μακροπρόθεσμα την έλξη» της περιοχής ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.
«Ζητούμε επιμόνως από την Ε.Ε. να λάβει υπόψη το ζωηρό ενδιαφέρον που προκαλεί ο νόμος στο Χονγκ Κονγκ και να εγκαταλείψει την υποκριτική πολιτική της» και τις «προκαταλήψεις» της, αναφέρεται στη δήλωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP