Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από το Κάιρο ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα θα ήταν «λάθος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι «δυνατή» μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των Ισραηλινών και της Χαμάς.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως «το χάσμα μειώθηκε».
«Αν και είναι δύσκολο να φτάσουμε σε μια συμφωνία, κάτι τέτοιο παραμένει πάντα πιθανό», διαβεβαίωσε. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ θα συναντηθεί στην Ντόχα με τον ομόλογό του της CIA.
Οπως ανέφερε ο Μπλίνκεν, σχετικά με μια ενδεχόμενη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, «υπάρχουν καλύτερα μέσα για να χειριστεί κανείς την απειλή της Χαμάς». Συμπλήρωσε πως θεωρεί «αχρείαστη» μια χερσαία εισβολή στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν ένα σχέδιο απόφασης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείται η «άμεση κατάπαυση του πυρός, που συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων», στη Γάζα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συζήτηση αυτής της πρότασης ή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ενόψει της επίσκεψής του στο Ισραήλ την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών να συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες τις επόμενες ημέρες «για να προσδιορίσουν τα επείγοντα, πρακτικά και συγκεκριμένα βήματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι επανέλαβε από την πλευρά του ότι είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων, έπειτα από πέντε μήνες πολέμου.
«Το Ισραήλ δεν πρέπει να διεξαγάγει καμία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα και εκτοπισμένοι» τόνισε ο Σούκρι, η χώρα του οποίου φοβάται μια «εξαναγκαστική μετακίνηση» των κατοίκων της Γάζας στο έδαφός της.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ