Κατάρ: Το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες για τη Γάζα

Κατάρ: Το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες για τη Γάζα

Πηγή που είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις συνομιλίες δήλωσε στο Reuters ότι αντιπροσωπεία της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, η οποία είχε φθάσει στο Κατάρ πριν από μία εβδομάδα και πλέον, εξακολουθούσε να συμμετέχει σε συζητήσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες στην Ντόχα, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο διαμεσολαβητής Κατάρ.

Το ψήφισμα απαιτούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς και την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από την ψηφοφορία, προκαλώντας την οργή του συμμάχου Ισραήλ, το οποίο περίμενε από την Ουάσιγκτον να ασκήσει βέτο. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται όπως και πριν»

«Δεν είδαμε άμεση επίπτωση στις συνομιλίες, συνεχίζονται όπως και πριν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ-Ανσάρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα σήμερα Τρίτη.

Πηγή που είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις συνομιλίες δήλωσε στο Reuters ότι αντιπροσωπεία της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, η οποία είχε φθάσει στο Κατάρ πριν από μία εβδομάδα και πλέον, εξακολουθούσε να συμμετέχει σε συζητήσεις.

Μικρή ομάδα της Μοσάντ επέστρεφε στο Ισραήλ από την Ντόχα για διαβουλεύσεις σχετικά με τις εξελίξεις, πρόσθεσε η πηγή.

Εδώ και εβδομάδες οι πλευρές συζητούν πιθανή εκεχειρία περίπου 42 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν περίπου 40 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι πρόθυμο να εξετάσει προσωρινή παύση των μαχών – η Χαμάς επιδιώκει οποιαδήποτε συμφωνία να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Χαμάς είχε διατυπώσει «παραπλανητικές» απαιτήσεις, οι οποίες, όπως είπε, δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν ενδιαφέρονται για συμφωνία.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καθυστερεί τις συνομιλίες, ενώ διεξάγει τη στρατιωτική του επίθεση.

Ελλείψεις σε τρόφιμα και περίθαλψη

Οι συζητήσεις, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, συνεχίζονται καθώς η ανθρωπιστική κρίση καταστρέφει τους Παλαιστινίους στη Γάζα με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι θα επικρατήσει λιμός.

Ο πόλεμος προκλήθηκε όταν η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και παίρνοντας 253 ομήρους στον θύλακο, σύμφωνα με Ισραηλινούς καταμετρητές.

Το Ισραήλ ανταπέδωσε με σφυροκόπημα της Γάζας σε στρατιωτική επίθεση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 32.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του θυλάκου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT