ΗΠΑ: Πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες ενισχύουν τις ανισότητες

ΗΠΑ: Πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες ενισχύουν τις ανισότητες

Τα αυξημένα κέρδη, η διανομή των μερισμάτων, η επαναγορά μετοχών και οι αυξημένοι μισθοί των CEOs κόντρα στους χαμηλόμισθους

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ βγάζουν περισσότερα χρήματα από ποτέ και επιστρέφουν αυτά τα χρήματα πίσω στις τσέπες των μετόχων τους, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα της οργάνωσης κατά της φτώχειας Oxfam International.

Ένας από τους λόγους που ο δείκτης S&P 500 της Wall Street έχει εκτοξευθεί άνω του 10% είναι γιατί οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερα μερίσματα. Η διανομή μερισμάτων στους μετόχους των εταιρειών του S&P 500 άγγιξε νέο ρεκόρ το 2023 και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της CME Group.

Συγκεκριμένα, οι 200 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 1,25 τρισ. δολάρια το 2022, καταγράφοντας αύξηση 63% από το 2018. Περίπου το 90% ή 1,1 τρισ. δολάρια από αυτά τα κέρδη αποδόθηκαν στους μετόχους μέσω της επαναγοράς μετοχών και της καταβολής μερισμάτων, σύμφωνα με την Oxfam International. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο 10 από τις 200 εταιρείες έχουν προβεί σε δημόσια δέσμευση για καταβολή μισθών που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση (living wage).

Αντίθετα, οι αμοιβές των διευθύνοντων συμβούλων – που συχνά βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις μετοχές της εταιρείας – έχουν εκτοξευθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο στις εν λόγω εταιρείες από το 2018, σύμφωνα με την Oxfam. Για ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, η μέση αναλογία αμοιβών CEO προς εργαζόμενους ξεπερνά πλέον το 1.500 προς 1, όπως διαπιστώνει η μη κερδοσκοπική συνομοσπονδία.

Όσοι επικρίνουν τις επαναγορές ισχυρίζονται ότι επιτρέπουν σε υπερπλούσια στελέχη να χειραγωγούν τις αγορές, ενώ διοχετεύουν τα εταιρικά κέρδη στους εαυτούς τους αντί για τους εργαζόμενους. Ο περιορισμός των επαναγορών μετοχών, υποστηρίζουν, θα απελευθέρωνε εταιρικά μετρητά, τα οποία θα οδηγούσαν σε επενδύσεις, ανάπτυξη και αύξηση μισθών.

Οι εταιρείες αντιτείνουν ότι χρησιμοποιούν τις επαναγορές μετοχών για την αποτελεσματική διανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Ο περιορισμός των επαναγορών, λένε οι υποστηρικτές, θα μπορούσε να μειώσει τη ρευστότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και να ρίξει τις τιμές των μετοχών. Τα στελέχη συνήθως χρησιμοποιούν τις επαναγορές για να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για τις μετοχές και τα κέρδη ανά μετοχή. 

Επιδείνωση της ανισότητας

Η Oxfam, στην έκθεσή της, υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επίσης ενισχύσει την ανισότητα μεταξύ των φύλων και των φυλών στον εργασιακό χώρο, δίνοντας προτεραιότητα στις επαναγορές και την ενίσχυση των μερισμάτων έναντι της ευημερίας των εργαζομένων τους.

«Έχουμε πλέον 8 δισεκατομμυριούχους που κατέχουν ό,τι κατέχει ο μισός πληθυσμός, και πιθανότατα θα δούμε έναν τρισεκατομμυριούχο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτά είναι απλά απίστευτα νούμερα που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Gilded Age (όπως αποκαλείται η περίοδος της διαφθοράς και των εισοδηματικών ανισοτήτων στα τέλη του 19ου αιών)», δήλωσε η Irit Tamir, ανώτερη διευθύντρια του τμήματος ιδιωτικού τομέα της Oxfam America. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο μαζί διαθέτουν περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 50% του πληθυσμού της Γης.

Οι περισσότερες ανισότητες, μάλιστα, εντοπίζονται στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο είναι έγχρωμοι και σχεδόν το 60% είναι γυναίκες. Αλλά από τα στελέχη του τομέα, περίπου το 70% ήταν λευκοί και το 78% ήταν άνδρες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι εταιρείες λιανικού εμπορίου και τροφίμων και ποτών κατέβαλαν τους χαμηλότερους μέσους μισθούς από κάθε τομέα το 2022 – κάτω από 20.000 δολάρια ετησίως.

Αυξημένη φοροαποφυγή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις προτάσεις του για τον προϋπολογισμό του 2025, στοχοποίησε τους πλουσιότερους Αμερικανούς και παρουσίασε σχέδια για επιβολή φόρου 25% σε όσους έχουν πλούτο άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Κανένας δισεκατομμυριούχος δεν πρέπει να έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από έναν δάσκαλο, έναν εργάτη καθαριότητας, έναν νοσοκόμο», δήλωσε σε ομιλία του στις 7 Μαρτίου.

Οι εταιρείες καταφέρνουν να αποφεύγουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών και των Αμερικανών για τη φορολογική δικαιοσύνη. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα στελέχη ορισμένων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών κέρδισαν περισσότερα χρήματα μεταξύ των ετών 2018 και 2022 από όσα πλήρωσαν οι επιχειρήσεις τους σε ομοσπονδιακούς φόρους.

Η μελέτη της Oxfam διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο οι φαρμακευτικές εταιρείες κατέβαλαν μόλις 11,6% φόρους το 2022 (ποσοστό μειωμένο από 11,8% το 2021). Ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες στις ΗΠΑ είναι 21%, αλλά υπάρχουν διάφοροι νόμιμοι τρόποι για τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα να μειώσουν τους φόρους τους.

Πηγή: MoneyReview

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT