Βρετανία: Σε χαμηλό ρεκόρ η ικανοποίηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενόψει εκλογών

Βρετανία: Σε χαμηλό ρεκόρ η ικανοποίηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενόψει εκλογών

Μόλις το 24% των πολιτών εξέφρασαν ικανοποίηση για τις υπηρεσίες του βρετανικού ΕΣΥ το 2023, ποσοστό που βρίσκεται πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ικανοποίηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ το 2023 στη Βρετανία, αναδεικνύοντας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση των Συντηρητικών ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για φέτος.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι μόλις το 24% των πολιτών εξέφρασαν ικανοποίηση για τις υπηρεσίες του βρετανικού ΕΣΥ το 2023, ποσοστό που βρίσκεται πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την έναρξη των μετρήσεων, το 1983.

Η ικανοποίηση μειώνεται εδώ και χρόνια σταθερά, ενώ η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Από το 2020 έχει μειωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι κάποιες από τις κορυφαίες ανησυχίες που ανέφεραν οι ερωτηθέντες.

«Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της δύσκολης χρονιάς για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για όσους βασίζονται στις υπηρεσίες του», όπως επισημαίνει η έρευνα.

Κορυφαίο ζήτημα για τους Βρετανούς

Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί ένα από τα τρία κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους Βρετανούς ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου υπολείπεται του Εργατικού στις δημοσκοπήσεις, έχει υποσχεθεί να μειώσει τους χρόνους αναμονής.

Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς νοσηλευτών και γιατρών έχουν ακυρώσει τις όποιες προσπάθειες για βελτιώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης από το Εργατικό Κόμμα το 2010, το επίπεδο ικανοποίησης κυμαινόταν στο 70%.

Αύξηση των δαπανών και προκλήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστημών Αντριου Γκρίφιθ, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πόρους ρεκόρ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση από το 2019 κατά 13%. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι αυξήθηκαν οι προκλήσεις λόγω της πανδημίας και της γήρανσης του πληθυσμού.

«Σήμερα, έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Γκρίφιθ μιλώντας στο Times Radio νωρίτερα σήμερα Τετάρτη.

Από την ίδρυσή του το 1948, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το κοινό εξακολουθεί να υποστηρίζει το σημερινό μοντέλο λειτουργίας.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι και η οποία δημοσιεύθηκε από τις δεξαμενές σκέψης Nuffield Trust και King’s Fund, έδειξε ότι το 48% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των φόρων για τη χρηματοδότηση δαπανών υπέρ του ΕΣΥ.

Τα τελευταία 70 χρόνια, η Βρετανία ξοδεύει όλο και περισσότερα για την υγεία. Το 2022-2023, το 8,4% του βρετανικού ΑΕΠ διοχετεύθηκε στην υγεία, από 2,8% το 1955-56, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT