Μάχες στη Γάζα και ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Μάχες στη Γάζα και ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέχισε τις επιχειρήσεις στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα –του μεγαλύτερου της Λωρίδας– και στους γύρω χώρους, στην πόλη της Γάζας.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγριες μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων διεξάγονταν χθες σε πολλά σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ακόμη και στο βόρειο τμήμα της, όπου οι Ισραηλινοί ισχυρίζονταν ότι έχουν εκμηδενίσει τους εχθρούς τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς και οι ελάσσονες σύμμαχοί της διατηρούν αξιόμαχες δυνάμεις όχι μόνο στη Ράφα –την τελευταία πόλη υπό παλαιστινιακό έλεγχο, στα σύνορα με την Αίγυπτο– αλλά και σε άλλες περιοχές της Γάζας, από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέχισε τις επιχειρήσεις στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα –του μεγαλύτερου της Λωρίδας– και στους γύρω χώρους, στην πόλη της Γάζας. Η νέα επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών στην περιοχή ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και έχει κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή πέντε ασθενών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι δυνάμεις τους έπληξαν με αντιαρματικά βλήματα τανκς και στρατιώτες του Ισραήλ γύρω από το κτιριακό συγκρότημα. Ταυτόχρονα, ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν τον αποκλεισμό δύο άλλων νοσοκομείων, του Αλ Αμάλ και του Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Στο μεταξύ, η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Διαδικτύου ηχητικό μήνυμα του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Ντεΐφ, του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου από το Ισραήλ μαζί με τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ. «Αρχίστε να πορεύεστε σήμερα, όχι αύριο, προς την Παλαιστίνη», αναφέρει το ηχογραφημένο μήνυμα του Ντεΐφ προς τους ανά τον κόσμο μουσουλμάνους, με το οποίο τους καλεί να μοιραστούν «τη δόξα της τζιχάντ για την απελευθέρωση του ιερού τεμένους Αλ Ακσα». Ο Ντεΐφ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και δεκαετίες και το σπάνιο, χθεσινό μήνυμά του ήταν μια επίδειξη σθένους της Χαμάς, που έχει χάσει χιλιάδες μαχητές στους πέντε και πλέον μήνες του πολέμου.

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα παραμένει η ένταση και στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ. Αεροπορικά πλήγματα των Ισραηλινών σκότωσαν εννέα ανθρώπους στον νότιο Λίβανο τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των νεκρών μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Νωρίτερα, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ είχε εξαπολύσει μπαράζ ρουκετών εναντίον της ισραηλινής πόλης Κιριάτ Σμόνα.

Πυρά στη Δυτική Οχθη

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι Παλαιστίνιος πυροβόλησε εναντίον ισραηλινών οχημάτων, μεταξύ των οποίων και ενός σχολικού, κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα πάνω από 440 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη, όπου σκοτώθηκαν και 17 Ισραηλινοί στρατιώτες. Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά σχημάτισε νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις επίμονες εκκλήσεις των ΗΠΑ για ριζική ανανέωση της Παλαιστινιακής Αρχής.

15.000 φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα στις 21 Μαρτίου, αντί των 58.000 που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών.

1/3 των προμηθειών σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο φθάνουν σήμερα στη Γάζα, καθώς οι προμήθειες μετά βίας αγγίζουν τους 1.500 τόνους ημερησίως.

16.000 φορτία με 240.000 τόνους προμηθειών ήταν συνολικά οι παραλαβές στη Γάζα μετά την έναρξη του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT