H Ευρωβουλή ερευνά δωροδοκίες από τη Ρωσία

H Ευρωβουλή ερευνά δωροδοκίες από τη Ρωσία

Στο μικροσκόπιο Ευρωπαίοι πολιτικοί – Εντείνονται οι ανησυχίες για παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές του Ιουνίου

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη διεξαγωγή έρευνας, μετά τις αποκαλύψεις για επιχείρηση της Ρωσίας με στόχο τις ευρωεκλογές, ζήτησαν χθες οι επικεφαλής των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη οι μυστικές υπηρεσίες Πολωνίας και Τσεχίας αποκάλυψαν την ύπαρξη ρωσικού δικτύου, που σχεδίαζε να επηρεάσει τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το δίκτυο είχε δημιουργήσει την ενημερωτική ιστοσελίδα Voice of Europe, με έδρα την Πράγα, η οποία μετέδιδε φιλορωσικές ειδήσεις και επέκρινε τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι τσεχικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία της ιστοσελίδας.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα ανακοίνωσε ότι ο δημιουργός της ιστοσελίδας, Βίκτορ Μεντβέτσουκ, Ουκρανός ολιγάρχης προσκείμενος στον Πούτιν, καθώς και ο συνεργάτης του, Αρτέμ Μαρτσέφσκι, βρίσκονταν ήδη σε κατάλογο προσώπων υπό καθεστώς κυρώσεων από την Τσεχία.

«Κεφάλαια της Μόσχας αξιοποιήθηκαν για την πληρωμή ορισμένων πολιτικών προσώπων, που επαναλάμβαναν τη ρωσική προπαγάνδα. Ατομα με φιλορωσικές πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένων και Ευρωπαίων πολιτικών, εξασφάλισαν βήμα χάρη στην ιστοσελίδα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τσεχίας.

Οι πολωνικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας ανακοίνωσαν από τη μεριά τους ότι προχώρησαν την Τετάρτη σε εφόδους και έρευνες και ότι οι επιχειρήσεις αυτές εξασφάλισαν τη συνεργασία «πολλών ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών». Οι Αρχές δέσμευσαν 48.500 ευρώ και 36.000 δολάρια σε μετρητά. Ενας Πολωνός υπήκοος, ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, βρίσκεται υπό κράτηση. Ο ύποπτος φέρεται να δωροδόκησε Πολωνούς και άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου «να οικοδομήσει ζώνες ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πολωνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ο συλληφθείς, που είναι ο Πολωνός σημερινός ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Voice of Europe, που εξαγόρασε το μέσον από τον Μεντβέτσουκ τον Μάρτιο του 2023, αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες.

Ρωσικό δίκτυο, μέσω του ιστότοπου Voice of Europe, στην Πράγα, περνούσε φιλορωσικές ειδήσεις και επέκρινε τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο τσεχικός Τύπος υποστηρίζει ότι πολιτικά πρόσωπα από τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία εισέπραξαν ρωσικά χρήματα για τις θετικές δηλώσεις τους υπέρ της Μόσχας. Τα «φακελάκια» αυτά φέρονται να ήταν της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το 2023. Παρότι η ιστοσελίδα ήταν δημιούργημα του Βίκτορ Μεντβέτσουκ, ο Μαρτσέφσκι ήταν εκείνος που όριζε τη γραμμή του μέσου και συναλλασσόταν με τους δωροδοκούμενους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Υπόνοιες δωροδοκίας έχουν εκφρασθεί για τον επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογές του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd), Μαξιμίλιαν Κραχ. Ο Κραχ δικαιολογήθηκε χθες λέγοντας ότι παραχώρησε μόνο δύο συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα Voice of Europe, από περισσότερες από 200 που έδωσε τον τελευταίο χρόνο.

Στην Ολλανδία, η απερχόμενη κυβέρνηση αρκέστηκε να πει ότι βρίσκεται εν αναμονή ανακοινώσεων των υπηρεσιών πληροφοριών, αν και το ζήτημα συζητήθηκε στο κοινοβούλιο. Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε το κόμμα του ακροδεξιού Τιερί Μποντέ, Φόρουμ για τη Δημοκρατία, που κατηγορείται ως αποδέκτης ρωσικών κεφαλαίων. Οι τσεχικές μυστικές υπηρεσίες κατονομάζουν τον Γάλλο Γκιγιόμ Πραντουρά, πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό Ολλανδού ευρωβουλευτή του Φόρουμ. Ο Πραντουρά φέρεται να ήταν ο συντονιστής των πληρωμών της Μόσχας προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Στο Βέλγιο, βουλευτές του ακροδεξιού Φλαμς Μπελάνγκ βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών. Ενας από αυτούς, ο Φιλίπ Ντεβίντερ, έχει ήδη κατηγορηθεί για παθητική δωροδοκία από την Κίνα. Ο Ντεβίντερ παραχώρησε τον Σεπτέμβριο συνέντευξη στο Voice of Europe καλώντας την Ευρώπη να διακόψει τη βοήθειά της προς την Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προειδοποιούν από τον Ιανουάριο τα κράτη-μέλη και το κοινό για τον κίνδυνο εξωτερικής παρέμβασης στην προετοιμασία των εκλογών. Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις, έκανε λόγο για συνειδητοποίηση του κινδύνου σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά όχι σε επίπεδο κρατών-μελών. Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαία επίτροπος δημοκρατικών θεσμών, Βέρα Γιούροβα, πραγματοποίησε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις ηγεσίες τους για τον κίνδυνο της ρωσικής προπαγάνδας και των προσπαθειών του Κρεμλίνου να παρέμβει στις ευρωεκλογές. Την Πέμπτη, η Τσέχα επίτροπος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την κατάσταση: «Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Το Κρεμλίνο αξιοποιεί αμφίβολης αξιοπιστίας μέσα, που εμφανίζονται ως ειδησεογραφικά και χρησιμοποιεί κεφάλαια για να εξαγοράσει συνειδήσεις με στόχο να επηρεάσει το κοινό αίσθημα», είπε η Γιούροβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT