Ισραήλ: Ο επικεφαλής της Μοσάντ καλεί τον Νετανιάχου να επιτρέψει επιστροφή αμάχων στη βόρεια Γάζα

Ισραήλ: Ο επικεφαλής της Μοσάντ καλεί τον Νετανιάχου να επιτρέψει επιστροφή αμάχων στη βόρεια Γάζα

Εντείνεται η πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στην τακτική του Τελ Αβίβ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στην τακτική του Τελ Αβίβ στη Γάζα, καθώς μετά τις πιέσεις από την αντιπολίτευση, από συγγενείς Ισραηλινών ομήρων και από την Ουάσιγκτον, πλέον και ο επικεφαλής της Μοσάντ καλεί τον ισχυρό άνδρα του Ισραήλ να κάνει ένα σήμα πίσω και να επιτρέψει την επιστροφή Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα.

Οπως μεταδίδει σήμερα Δευτέρα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 13, ο διοικητής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Νταβίντ Μπάρνεα, είπε στον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ότι μια νέα συμφωνία με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς για την επιστροφή των ομήρων θα απαιτούσε να επιτραπεί στους αμάχους να επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε ότι συμφωνία χωρίς έναν τέτοιον συμβιβασμό δεν είναι εφικτή.

Οπως σημειώνει το τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Νετανιάχου δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση, ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου και υπουργός του ισραηλινού Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου Γκάντι Αϊσενκότ μίλησε υπέρ του να δείξει το Τελ Αβίβ ευελιξία σε αυτό το θέμα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για συμβιβασμό, όχι όμως και η Χαμάς.

Την Παρασκευή ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπείες πληροφοριών της Μοσάντ και της Γενικής Ασφάλειας στο Κατάρ και την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahira Al-Ikhbariya, επικαλούμενο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επανάρχισαν την Κυριακή στο Κάιρο. Τη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει και συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για την αποτροπή μιας χερσαίας εισβολής στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Παράλληλα, σε μια νέα μορφή πίεσης κατά της δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στο Τελ Αβίβ, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ επιβάλλει στην κυβέρνηση Νετανιάχου τη διακοπή της χρηματοδότησης των Ορθόδοξων Εβραίων (δηλαδή των πλέον φανατικών Ισραηλιτών) που αρνούνται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Πηγή: The Jerusalem Post, TASS, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT