Ε.Ε.: Εκκληση προς το Ισραήλ για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Ε.Ε.: Εκκληση προς το Ισραήλ για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Με αφορμή τον θάνατο εργαζομένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απηύθυνε εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια των εργαζομένων σε διεθνείς οργανώσεις, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Απευθύνουμε έκκληση να σεβαστεί (το Ισραήλ) τους κανόνες, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θέσης μας, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

Αφορμή για την έκκληση αυτή στάθηκε ο θάνατος τουλάχιστον έξι εργαζομένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Η Κομισιόν καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε άμεσα έρευνα για τους υπαίτιους.

Αν και η εν λόγω ΜΚΟ δεν ανήκει στις διεθνείς οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε., ωστόσο τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός στην πλατφόρμα X.

«Αποτίνω φόρο τιμής στους εργαζόμενους της WCK που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει ότι ο εν λόγω οργανισμός αποτελεί «κρίσιμο εταίρο για την ανακούφιση των δεινών του λαού της Γάζας».

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε άμεση διερεύνηση του περιστατικού. «Παρά τις εκκλήσεις για προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, βλέπουμε νέα αθώα θύματα» προσέθεσε. Το περιστατικό κατά τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αποδεικνύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ενισχυμένη προστασία των αμάχων.

Με ετήσιο προϋπολογισμό 125 εκατ. ευρώ για την Παλαιστίνη, η Ε.Ε. αποτελεί βασικό χρηματοδότη της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πριν από λίγο ότι έως τώρα έχουν δοθεί 81 εκατομμύρια σε οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Ερυθρά Ημισέληνος αλλά και ο ΟΗΕ και συγκεκριμένα η υπηρεσία αρωγής των Παλαιστινίων (UNRWA).

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει στείλει πέντε ειδικούς και εμπειρογνώμονες στην Κύπρο, ώστε να βοηθήσουν και εκείνοι σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο διάδρομο που έχει έως τώρα επιτρέψει σε δύο πλοία να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Στόχος τους είναι επίσης να ενεργοποιηθεί –όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο– τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις προς τη Γάζα μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου διεξάγονται με τις οδηγίες και την ευθύνη της Κύπρου, των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT