Γάζα: Οργή στην Ε.Ε. για τον θάνατο των μελών της World Central Kitchen από ισραηλινό πλήγμα

Γάζα: Οργή στην Ε.Ε. για τον θάνατο των μελών της World Central Kitchen από ισραηλινό πλήγμα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενδελεχή έρευνα για τον θάνατο των επτά μελών της ΜΚΟ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργή έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Eνωση ο θάνατος επτά μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.

Μετά τις χθεσινές σχετικές αναρτήσεις στην πλατφόρμα X, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς εξέδωσαν σήμερα το πρωί επίσημη ανακοίνωση με την οποία ζητούν ενδελεχή έρευνα από τις ισραηλινές αρχές για το περιστατικό και σεβασμό προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ζητούν παράλληλα την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει, όπως τονίζουν, σε βιώσιμη εκεχειρία, ενώ υπενθυμίζουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για προληπτικά μέτρα.

«Ο θάνατος από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις των επτά μελών της ανθρωπιστικής ομάδας της World Central Kitchen, ενώ ταξίδευαν για να μεταφέρουν τρόφιμα στους πιο ευάλωτους στη Γάζα είναι αποκρουστικός» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι «ζητούμε την άμεση εφαρμογή της δέσμευσης που έχουν ανακοινώσει οι ισραηλινές αρχές να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Εξάλλου οι Μπορέλ και Λέναρτσιτς επισημαίνουν την υποχρέωση του Ισραήλ «βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να προστατεύει πάντα τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ενας υψηλός αριθμός εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα».

Στην ανακοίνωση παράλληλα τονίζεται ότι «η Ε.Ε. αναγνωρίζει την ανεκτίμητη εργασία των Ηνωμένων Εθνών και όλων των ανθρωπιστικών παραγόντων να μεταφέρουν βοήθεια που σώζει ζωές στις τρομερές συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα».

«Καλούμε το Ισραήλ να τηρήσει την υποχρέωση να επιτρέψει πλήρη, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους την έχουν ανάγκη», υπογραμμίζουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την υπενθύμιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας 2728 «που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία», ενώ προσθέτει ότι «το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) έχει ήδη διατάξει προληπτικά μέτρα που δεσμεύουν όλες τις πλευρές». «Η Ε.Ε. αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στο μεταξύ, η Κύπρος ανακοίνωσε χθες ότι τρία πλοία –που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια 240 τόνων προς τη Γάζα– επιστρέφουν στη Λάρνακα μετά τον θάνατο των επτά μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen, ενώ η ίδια η οργάνωση αναστέλλει τις επιχειρήσεις της.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος θα συνεχίσει να λειτουργεί, αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι σταματούν τη συμμετοχή τους εν αναμονή της πλήρους διερεύνησης του περιστατικού και διαβεβαιώσεων από το Ισραήλ ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θα προστατευθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT