Κάποτε συμβίωναν αρμονικά με τον ντόπιο πληθυσμό και αποτελούσαν, μαζί με το ανενεργό ηφαίστειο του νησιού, την έμψυχη ατραξιόν του.
Σήμερα, με αριθμό εξαπλάσιο των μόνιμων κατοίκων, οι κατσίκες του Αλικούντι αποτελούν πρόβλημα που χρήζει επιτακτικής λύσης, με τον δήμαρχο να κάνει… give away μηρυκαστικών.
O Ρικάρντο Τζούλιο αποφάσισε να χαρίσει κατσίκες σε όποιον ενδιαφέρεται, μετά την πρόσφατη απογραφή που έδειχνε πως ο αριθμός των αγριοκάτσικων στο μικρότερο νησί του αρχιπελάγους της Σικελίας, έκτασης μόλις πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήταν εξαπλάσιος από τους 100 μόνιμους κατοίκους του νησιού.
Αυτό από μόνο του δεν θα συνιστούσε πρόβλημα. Ωστόσο, τα μηρυκαστικά, συνηθισμένα στη ζωή πάνω στους απόκρημνους βράχους του Αλικούντι, πολλαπλασιάστηκαν τόσο ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ώστε κατέβηκαν στο κατοικημένο τμήμα του νησιού, καταστρέφοντας την πλούσια βλάστηση, κήπους και χωράφια, πέτρινους τοίχους και εισβάλλοντας ακόμη και στα σπίτια των ανθρώπων.
Η πρωτοβουλία «υιοθετήστε μια κατσίκα» προκρίθηκε ως η επικρατέστερη και πιο αλτρουιστική λύση διαχείρισης του προβλήματος.
«Δεν διανοούμαστε καν τη θανάτωση των ζώων, γι’ αυτό προωθούμε την ιδέα να τα χαρίσουμε» λέει ο Τζούλο. «Αίτηση για μια κατσίκα μπορεί να υποβάλει ο οποιοσδήποτε, χωρίς την προϋπόθεση να είναι αγρότης και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό που θα δοθεί», προσθέτει.
Οι πολίτες έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 Απριλίου για να υποβάλουν αιτήσεις. «Είχαμε ήδη αρκετά τηλεφωνήματα – μεταξύ άλλων από έναν αγρότη στο νησί Vulcano, ο οποίος ενδιαφέρεται να πάρει αρκετές κατσίκες, καθώς παράγει ένα τυρί Riccota», σημειώνει ο Τζούλο. «Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να εξημερώσει μια κατσίκα, αυτός θα ήταν ένας όμορφος και πιο ανθρώπινος τρόπος για να ελέγξουμε το ζήτημα».
«Κινούνται σε αγέλες και προκαλούν ζημιές, είναι απλά πάρα πολλές, έχουν γίνει ανεξέλεγκτες», παραπονιέται η Γκλόρια, ιδιοκτήτρια του Golden Cafe Noir στο λιμάνι του Αλικούντι. Οπως λέει, ένα αγριοκάτσικο πήγαινε και καθόταν κάτω από ένα τραπέζι στο καφέ της. «Στην αρχή ήταν κάπως σαν ατραξιόν, όμως μετά προκαλούσε ανησυχία μήπως δαγκώσει κάποιον».
Η ίδια, παρότι βρίσκει καλή την ιδέα του δημάρχου, διατηρεί επιφυλάξεις για τον τρόπο υλοποίησής της λόγω του δύσβατου της περιοχής. «Πώς θα κατεβάσουν τις κατσίκες από τόσο ψηλά; Ισως θα χρειαστούν ένα ελικόπτερο για να μεταφέρουν δύο ή τρεις τη φορά. Είναι μια ωραία πρόταση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία υλικοτεχνική υποδομή» για την υλοποίησή της, σημειώνει.
Πιστεύεται πως οι κατσίκες μεταφέρθηκαν στο Αλικούντι πριν από είκοσι χρόνια από κάποιον που σκόπευε να κάνει εκτροφείο. Ωστόσο, το σχέδιό του ναυάγησε και τα ζώα αφέθηκαν στην τύχη τους.
Πηγή: Guardian