Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, με την Ελλάδα εκτός ατζέντας

Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, με την Ελλάδα εκτός ατζέντας

Συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ύστερα από δύο μήνες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ύστερα από δύο μήνες, με την ατζέντα του να περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων, όχι όμως και τις σχέσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας, TRT.

Η παρουσίαση της «Κόκκινης Βίβλου», δηλαδή της επικαιροποιημένης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση, και θα υποβληθεί προς έγκριση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε την ενημέρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη τις νέες διεθνείς προκλήσεις και απειλές τον Φεβρουάριο. Η τελευταία φορά που έγιναν σημαντικές αλλαγές σε αυτό ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η «Κόκκινη Βίβλος» ορίζει τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του κράτους, καθορίζει τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεθόδους διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά φέτος υπό την προεδρία του προέδρου Ερντογάν. Το πρώτο θέμα της κρίσιμης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί είναι η καταπολέμηση των κουρδικών επιθέσεων.

Κούρδοι

Η Τουρκία θεωρεί μια από τις κύριες απειλές για την εθνική ασφάλεια το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), του οποίου οι μαχητές εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, πραγματοποιούν επιθέσεις στον τουρκικό στρατό και διεισδύουν περιοδικά στο τουρκικό έδαφος. Η Αγκυρα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν το συριακό παρακλάδι του PKK, τις Λαϊκές Δυνάμεις Αμυνας (SDF), λέγοντας ότι μια τέτοια πολιτική είναι αντίθετη με τις συμμαχικές σχέσεις.

Η Τουρκία εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά του PKK στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Με βάση τα αποτελέσματά της, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας πλάτους έως 40 χιλιομέτρων στο Ιράκ. Μια παρόμοια ζώνη θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία. 

Στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι επιθέσεις υποστηρικτών του PKK εναντίον Τούρκων που ζουν στην Ευρώπη και εναντίον διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας.

Περαιτέρω, θα συζητηθούν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη Βαγδάτη αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει την κατάσταση στη Γάζα, την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Πηγή: TRT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT