Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο – Κλειδί η πόλη Τσασόβ Γιαρ

Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο – Κλειδί η πόλη Τσασόβ Γιαρ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχες μαίνονται μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Τσασόβ Γιαρ, ουκρανικό προπύργιο στα ανατολικά, με το Κίεβο να διαψεύδει ότι τα στρατεύματα της Μόσχας είχαν φτάσει στα προάστια της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία μετά την κατάληψη του προμαχώνα της πόλης Αβντίεβκα τον Φεβρουάριο.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να οχυρωθούν, αντιμετωπίζοντας μακροχρόνιες ελλείψεις σε βλήματα πυροβολικού, καθώς η αμερικανική βοήθεια έχει κολλήσει στο Κογκρέσο.

Η Ουκρανία χρειάζεται εδώ και μήνες το αμερικανικό πακέτο όπλων και ήλπιζε ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον θα παρουσίαζε –την επόμενη εβδομάδα– ένα νομοσχέδιο που θα ενέκρινε το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικaνούς Σώμα. Οι εσωτερικές όμως διαμάχες των Ρεπουμπλικανών δημιούργησαν πίεση και επίκειται νέα αναβολή.

Μια ταχεία ρωσική προέλαση στο Τσασόβ Γιαρ, πόλη βαριά οχυρωμένη –με πληθυσμό 12.200 κατοίκων προ εισβολής–, που βρίσκεται δυτικά του κατεστραμμένου, κατεχόμενου από τους Ρώσους Μπαχμούτ, θα αποτελούσε ένα ζοφερό πλήγμα για το Κίεβο.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 18% της ουκρανικής επικράτειας και έχει εντείνει τα πλήγματά της σε ενεργειακές υποδομές μεγάλου βεληνεκούς τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας διακοπές.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλείται αξιωματούχο που δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στα προάστια της πόλης, την οποία η Μόσχα θεωρεί σημαντικό σημείο συγκέντρωσης των στρατευμάτων του Κιέβου.

Ο Αντρίι Ζαντουμπίνιι, εκπρόσωπος της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η αναφορά ήταν αναληθής και ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Την Πέμπτη, ο Σέρχιι Τσάους, δήμαρχος της πόλης, δήλωσε ότι η κατάσταση εκεί ήταν η πιο δύσκολη από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να σταθεροποιήσει τις θέσεις της και ότι «με δεδομένη την έλλειψη βλημάτων και τη σημαντική επιβράδυνση των προμηθειών, τα αποτελέσματα αυτά είναι πραγματικά καλά».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει νέα επίθεση στα τέλη Μαΐου ή το καλοκαίρι, αλλά το Κίεβο έχει το δικό του σχέδιο μάχης.

Καθώς η Ουκρανία έχει περάσει στην άμυνα, έχει αναπτύξει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς για να επιτίθενται σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Κιέβου δήλωσε στο Reuters ότι η υπηρεσία ασφαλείας SBU και ο στρατός της Ουκρανίας επιτέθηκαν σε μια αεροπορική βάση στο Μοροζόφσκ στη γειτονική περιοχή Ροστόφ, καταστρέφοντας έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον ισχυρισμό.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας λέγοντας ότι η αεράμυνα κατέρριψε 53 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα περισσότερα από αυτά πάνω από την περιοχή του Ροστόφ.

Η πηγή ανέφερε ότι η αεροπορική βάση είχε χρησιμοποιηθεί από ρωσικά τακτικά βομβαρδιστικά που είχαν εκτοξεύσει κατευθυνόμενες βόμβες κατά της Ουκρανίας.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT