Γαλλία: Πρόστιμο 5 ευρώ στους αμελείς ασθενείς

Γαλλία: Πρόστιμο 5 ευρώ στους αμελείς ασθενείς

«Εάν ο ασθενής δεν εμφανιστεί σε ραντεβού, χωρίς να έχει προειδοποιήσει για την ακύρωση εντός 24 ωρών, ο γιατρός θα μπορεί να χρεώνει 5 ευρώ για τη μη εμφάνισή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή προστίμου 5 ευρώ στους ασθενείς που δεν προσέρχονται σε προγραμματισμένο ραντεβού με γιατρό, χωρίς να έχουν ενημερώσει έγκαιρα, εξετάζει η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Οπως ανέφερε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου κάνουν λόγο για περίπου 27 εκατομμύρια περιπτώσεις μη εμφάνισης ασθενών σε ραντεβού, ετησίως. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επιβολή του προστίμου περιλαμβάνεται σε μια σειρά μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, το οποίο πλήττεται από τις ελλείψεις προσωπικού, το αυξανόμενο κόστος καθώς και την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση υπηρεσιών.

Πρόσθεσε δε πως ελπίζει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2025. «Εάν ο ασθενής δεν εμφανιστεί στο ραντεβού, χωρίς να έχει προειδοποιήσει για την ακύρωση εντός 24 ωρών, ο γιατρός θα μπορεί να χρεώνει 5 ευρώ για τη μη εμφάνισή του».

Εφόσον αποφασιστεί το μέτρο, κάθε πολίτης που κλείνει ιατρικό ραντεβού θα πρέπει να δίνει ταυτόχρονα και τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας. Ο Ατάλ δήλωσε ότι η επιβολή του προστίμου θα μπορούσε να «απελευθερώσει» 20 εκατ. ραντεβού ετησίως.

Από την πλευρά τους, σωματεία ιατρών και ομάδες ασθενών επέκριναν το προτεινόμενο πρόστιμο. «Δεν θα λειτουργήσει. Είναι απλώς ένας φόρος και το αποτέλεσμα θα είναι να βγει χαμένο το σύστημα υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών επειγόντων περιστατικών, Πατρίκ Πελού.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT