Το Ισραήλ θα ανοίξει νέο πέρασμα στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ θα ανοίξει νέο πέρασμα στη βόρεια Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υποστήριξε την Τετάρτη ότι έτσι θα ενισχυθεί η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Σχεδιάζουμε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με βοήθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο χερσαίο πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιασμένο κυρίως για να επιτρέπει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τη γειτονική Ιορδανία, δημιουργεί το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε την Τετάρτη ότι το νέο σημείο διέλευσης θα δημιουργηθεί στο βόρειο τμήμα των συνόρων της Γάζας, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για τη μεταφορά βοήθειας με φορτηγά από το Ασντόντ, το οποίο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα. Αναφέρθηκε ότι το νέο πέρασμα θα βρίσκεται μεταξύ του ισραηλινού χωριού Ζικίμ και του παλαιστινιακού χωριού Ας-Σιάφα.

Επιπλέον, ο Γκάλαντ υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την παράδοση της βοήθειας, που μεταφέρεται χερσαία από την Ιορδανία, στα ανατολικά του Ισραήλ. Κάνοντας λόγο για «άμεσο αντίκτυπο στη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας», ο υπουργός Αμυνας σημείωσε πως «σχεδιάζουμε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με βοήθεια».

Υπενθυμίζεται πως μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απέκλεισε τη μεταφορά προμηθειών από το έδαφός του προς τον παλαιστινιακό θύλακα. Η εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να διευκολύνει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ηδη, το Ισραήλ έχει σταδιακά επαναλειτουργήσει δύο διαβάσεις εμπορευμάτων και έχει δημιουργήσει μια νέα διάβαση στα σύνορά του, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται φορτία βοήθειας που κατευθύνονται προς τη Γάζα από το Ασντόντ.

Εχει επίσης συμβάλει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απευθείας παραδόσεις στη Γάζα μέσω θαλάσσης και έχει επίσης «ανοίξει» τον εναέριο χώρο του σε αεροπλάνα τρίτων χωρών που προχωρούν σε ρίψεις ανθρωπιστικού υλικού και τροφίμων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT