Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Ο. Τζ. Σίμπσον, πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ηθοποιός, ο οποίος είχε αθωωθεί από την κατηγορία για φόνο της πρώην συζύγου του –το 1995– στη λεγόμενη «δίκη του αιώνα», ανέφερε η οικογένειά του. 

Ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου πέθανε από καρκίνο.

Ο Σίμπσον απέφυγε τη φυλάκιση όταν κρίθηκε αθώος για τον θάνατο –με μαχαίρι– της πρώην συζύγου του Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του φίλου της Ρόναλντ Γκόλντμαν το 1994 στο Λος Αντζελες.

Εξέτισε αργότερα ποινή εννέα χρόνων σε φυλακή της Νεβάδα αφού καταδικάστηκε το 2008 για 12 κατηγορίες ένοπλης ληστείας και απαγωγής δύο εμπόρων αθλητικών αναμνηστικών με την απειλή όπλου σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-1

Με το παρατσούκλι «The Juice», ο Σίμπσον ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο δημοφιλείς αθλητές στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τη δεκαετία του 1970.

Επειτα από μια λαμπρή καριέρα στο NFL με τους Buffalo Bills και τους San Francisco 49ers, εισήχθη στο Pro Football Hall of Fame.

Αξιοποίησε τη φήμη του για να κάνει καριέρα ως αθλητικογράφος, διαφημιστής και ηθοποιός του Χόλιγουντ σε ταινίες όπως η σειρά «Naked Gun».

Ολα αυτά άλλαξαν όταν η Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και ο Γκόλντμαν βρέθηκαν θανάσιμα μαχαιρωμένοι σε μια αιματηρή σκηνή έξω από το σπίτι της στο Λος Αντζελες στις 12 Ιουνίου 1994.

Ο Σίμπσον θεωρήθηκε αμέσως ως ο βασικός ύποπτος.

Είχε διαταχθεί να παραδοθεί στην αστυνομία, αλλά πέντε ημέρες μετά τους φόνους, διέφυγε με το λευκό Ford του και με έναν πρώην συμπαίκτη του – έχοντας μαζί του το διαβατήριό του και ρούχα μεταμφίεσης.

Αργότερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τους φόνους.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια από τις πιο διαβόητες δίκες στην Αμερική του 20ού αιώνα που μαγνήτισε τα μέσα ενημέρωσης.

Είχε τα πάντα: έναν πλούσιο διάσημο κατηγορούμενο –έναν μαύρο άνδρα που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τη λευκή πρώην σύζυγό του από ζήλια–, μια γυναίκα που δολοφονήθηκε αφού χώρισε έναν άνδρα που την είχε χτυπήσει, μια «dream team» από ακριβοπληρωμένους και χαρισματικούς δικηγόρους υπεράσπισης και μια τεράστια γκάφα των εισαγγελέων.

Ο Σίμπσον, ο οποίος στην αρχή της υπόθεσης δήλωσε «απολύτως αθώος», χαιρέτησε τους ενόρκους και ξεστόμισε τις λέξεις «ευχαριστώ», αφού η επιτροπή των 10 γυναικών (κυρίως μαύρων) και των δύο ανδρών τον αθώωσε στις 3 Οκτωβρίου 1995.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-2

Οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι ο Σίμπσον σκότωσε τη Νικόλ από μανία ζήλιας και παρουσίασαν εκτεταμένες εξετάσεις αίματος, μαλλιών και ινών που συνέδεαν τον Σίμπσον με τους φόνους.

Η υπεράσπιση αντέτεινε ότι ο διάσημος κατηγορούμενος παγιδεύθηκε από τη ρατσιστική λευκή αστυνομία.

Η δίκη συγκλόνισε την Αμερική. Στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έφυγε από το Οβάλ Γραφείο και παρακολούθησε την ετυμηγορία από την τηλεόραση της γραμματέως του.

Πολλοί μαύροι Αμερικανοί πανηγύρισαν την αθώωσή του, βλέποντας τον Σίμπσον ως θύμα της μισαλλόδοξης αστυνομίας. Πολλοί λευκοί Αμερικανοί ήταν τρομοκρατημένοι από την αθώωσή του.

Η νομική ομάδα του Σίμπσον περιλάμβανε τους διακεκριμένους δικηγόρους ποινικής υπεράσπισης Τζόνι Κόχραν, Αλαν Ντέρσοβιτς και Φ. Λι Μπέιλι.

Οι εισαγγελείς διέπραξαν μια αξιομνημόνευτη γκάφα όταν κατεύθυναν τον Σίμπσον να δοκιμάσει ένα ζευγάρι αιματοβαμμένα γάντια που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, με την πεποίθηση ότι θα του ταίριαζαν απόλυτα και θα αποδείκνυαν ότι ήταν ο δολοφόνος.

Σε μια άκρως θεατρική επίδειξη, ο Σίμπσον πάλεψε να φορέσει τα γάντια και υπέδειξε στους ενόρκους ότι δεν του ταίριαζαν.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-3

Ο Κόχραν, στο τέλος της δίκης, αναφέρθηκε στα γάντια στην τελική αγόρευση προς τους ενόρκους: «Αν δεν ταιριάζουν, πρέπει να αθωώσετε».

Ο Ντέρσοβιτς αποκάλεσε αργότερα την απόφαση της εισαγγελίας να ζητήσει από τον Σίμπσον να δοκιμάσει τα γάντια «τη μεγαλύτερη νομική γκάφα του 20ού αιώνα».

«Αυτό που σας λέει αυτή η ετυμηγορία είναι πώς η φήμη και το χρήμα μπορούν να εξαγοράσουν την καλύτερη υπεράσπιση, μπορούν να πάρουν μια υπόθεση με συντριπτικά ενοχοποιητικά φυσικά στοιχεία και να τη μετατρέψουν σε μια υπόθεση γεμάτη εύλογες αμφιβολίες», δήλωσε στους New York Times μετά την ετυμηγορία ο Πίτερ Αρενέλα, καθηγητής Νομικής του UCLA.

«Οι κατά κύριο λόγο Αφροαμερικανοί ένορκοι ήταν πιο επιρρεπείς στους ισχυρισμούς περί ανικανότητας και διαφθοράς της αστυνομίας», πρόσθεσε.

Μετά την αθώωσή του, ο Σίμπσον δήλωσε ότι «θα κυνηγήσω ως πρωταρχικό στόχο της ζωής μου τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους που σκότωσαν τη Νικόλ και τον κ. Γκόλντμαν… Είναι κάπου εκεί έξω… Δεν θα σκότωνα, δεν θα μπορούσα και δεν σκότωσα κανέναν».

Οι οικογένειες Γκόλντμαν και Μπράουν άσκησαν στη συνέχεια αγωγή κατά του Σίμπσον σε αστικό δικαστήριο.

Το 1997, ένα κατά κύριο λόγο λευκό σώμα ενόρκων στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια έκρινε τον Σίμπσον υπεύθυνο για τους δύο θανάτους και τον διέταξε να καταβάλει αποζημίωση 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Επιτέλους έχουμε δικαιοσύνη για τον Ρον και τη Νικόλ», δήλωσε ο Φρεντ Γκόλντμαν, πατέρας του Ρον Γκόλντμαν, μετά την ετυμηγορία.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-4

Η dream team του Σίμπσον δεν τον εκπροσώπησε στη δίκη, στην οποία το βάρος της απόδειξης ήταν χαμηλότερο από ό,τι σε μια ποινική δίκη.

Νέα στοιχεία έβλαψαν επίσης τον Σίμπσον, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών που τον έδειχναν να φοράει τον τύπο παπουτσιών που είχαν αφήσει αιματηρά ίχνη στον τόπο του φόνου.

Μετά την αστική υπόθεση, ορισμένα από τα υπάρχοντα του Σίμπσον, συμπεριλαμβανομένων αναμνηστικών από την εποχή του ποδοσφαίρου, κατασχέθηκαν και δημοπρατήθηκαν για να βοηθήσουν στην πληρωμή της αποζημίωσης που όφειλε.

Στις 3 Οκτωβρίου 2008, ακριβώς 13 χρόνια μετά την αθώωσή του στη δίκη για τον φόνο, καταδικάστηκε από ενόρκους του Λας Βέγκας για κατηγορίες που περιλάμβαναν απαγωγή και ένοπλη ληστεία.

Αυτές προέκυψαν από ένα περιστατικό του 2007 σε ένα ξενοδοχείο-καζίνο, κατά το οποίο ο Σίμπσον και πέντε άνδρες, τουλάχιστον δύο από τους οποίους έφεραν όπλα, έκλεψαν αθλητικά αναμνηστικά αξίας χιλιάδων δολαρίων από δύο εμπόρους.

Ο Σίμπσον δήλωσε ότι απλώς προσπαθούσε να ανακτήσει τη δική του περιουσία, αλλά καταδικάστηκε σε κάθειρξη έως και 33 ετών.

«Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν», δήλωσε, φορώντας μια μπλε φόρμα φυλακής με αλυσίδες στα πόδια και τους καρπούς του, κατά την καταδίκη του.

Ο Σίμπσον αποφυλακίστηκε με αναστολή το 2017 και μετακόμισε σε μια περιφραγμένη κοινότητα στο Λας Βέγκας. Του χορηγήθηκε πρόωρη αποφυλάκιση με αναστολή το 2021 λόγω καλής συμπεριφοράς.

Πέθανε ο Ο. Τζ. Σίμπσον σε ηλικία 76 ετών-5

Ο Ορενταλ Τζέιμς Σίμπσον γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 9 Ιουλίου 1947. Προσβλήθηκε από ραχίτιδα σε ηλικία 2 ετών και αναγκάστηκε να φοράει σιδεράκια στα πόδια μέχρι τα 5 του χρόνια, αλλά ανάρρωσε τόσο καλά που έγινε ένας από τους πιο διάσημους αθλητές όλων των εποχών.

Κατά τη διάρκεια εννέα σεζόν για τους Buffalo Bills και δύο για τους San Francisco 49ers, έγινε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του NFL.

Το 1973 έγινε ο πρώτος παίκτης του NFL που έτρεξε για περισσότερες από 2.000 γιάρδες σε μια σεζόν.

Αποσύρθηκε το 1979.

Ο Σίμπσον έγινε επίσης γνωστός από τις πολυετείς τηλεοπτικές διαφημίσεις για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα Hertz.

Ως ηθοποιός, εμφανίστηκε σε ταινίες όπως οι «The Towering Inferno» (1974), «Capricorn One» (1977) και οι αστυνομικές παρωδίες «The Naked Gun» το 1988, 1991 και 1994, υποδυόμενος έναν άφρονα αστυνομικό ντετέκτιβ.

Παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Μαργκερίτ, το 1967 και απέκτησαν τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα που πνίγηκε στην πισίνα της οικογένειας σε ηλικία 2 ετών το 1979, τη χρονιά που το ζευγάρι χώρισε.

Γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Νικόλ Μπράουν όταν εκείνη ήταν 17χρονη σερβιτόρα και εκείνος ήταν ακόμη παντρεμένος.

Παντρεύτηκαν το 1985 και απέκτησαν δύο παιδιά.

Η Μπράουν είχε καταγγείλει στην αστυνομία περιστατικά στα οποία τη χτύπησε. Ο Σίμπσον δήλωσε ότι δεν αμφισβήτησε τις κατηγορίες για συζυγική κακοποίηση το 1989.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT