ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ιδανική ευκαιρία για «δυναμική ανάμειξη» στις πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης, με στοχευμένες ή γενικευμένες επιχειρήσεις προπαγάνδας και έμμεσης επιρροής της κοινής γνώμης στα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης δημιουργούν οι ευρωεκλογές για τις υπηρεσίες πληροφοριών ξένων δυνάμεων. «Το 2024 είναι κρίσιμο έτος για την καταπολέμηση τέτοιων επιχειρήσεων παραπληροφόρησης. Οι εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα γίνουν ο αγαπημένος στόχος των κακόβουλων αυτών διεθνών παικτών», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά ευρωπαϊκά κράτη κατήγγειλαν δημόσια επιχειρήσεις παραπληροφόρησης εις βάρος τους. Στην Τσεχία και την Πολωνία οι υπηρεσίες πληροφοριών ανακοίνωσαν την εξάρθρωση δικτύου δωροδοκίας και προώθησης ρωσικής προπαγάνδας μέσω της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Voice of Europe. Στη Γαλλία, το υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σειρά εκστρατειών επιρροής της κοινής γνώμης από το ρωσικό δίκτυο RRN. Στις αρχές του μήνα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Στεφάν Σεζουρνέ, είχε αναγγείλει τη θέσπιση «μηχανισμού επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν επιχειρήσεις παραπληροφόρησης».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιταχύνει τις προσπάθειές του ώστε να διασφαλίσει την προστασία και την ακεραιότητα των εκλογών από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και να «χτυπήσει» τις εκστρατείες παραπληροφόρησης. Με τους επόμενους μήνες να επιφυλάσσουν εκλογές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και ολόκληρης της Ε.Ε., οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επιφυλακή για τη δράση γεωπολιτικών «εχθρών», όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα μέσω παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων.
Το τμήμα Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε έκθεση σε μια ομάδα βασικών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι οι κρατικές επιθέσεις στο Κοινοβούλιο έχουν γίνει πιο πολλές και πιο περίπλοκες από τις τελευταίες εκλογές του 2019.
Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. «αυξάνεται απότομα», ανέφερε η έκθεση και η Ε.Ε. θα πρέπει να προετοιμαστεί «να αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές», όπως αντιμετώπισαν πολιτικοί, κοινοβούλια και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη. «Η Ε.Ε. είναι επίσης πιο ευάλωτη λόγω της στροφής της στην τηλεργασία, που γιγαντώθηκε κατά την πανδημία», προσθέτει.
Αρκετοί αξιωματούχοι και εκλεγμένα μέλη που συμμετείχαν στις προετοιμασίες του Κοινοβουλίου κατά των κυβερνοεπιθέσεων με στόχο τις εκλογές του επόμενου έτους προειδοποίησαν σε ξεχωριστές συνομιλίες ότι η άμυνα του θεσμού είναι αδύναμη και μπορεί να σπάσει. «Εχουμε μια αρκετά αδύναμη ασφάλεια και αν κάποιος θέλει να μας χακάρει μπορεί», δήλωσε μέλος του προσωπικού της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζήτησε ανωνυμία.
«Χτύπησαν» χάκερ
Την Τετάρτη, Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες ώρες αφότου οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα το οποίο κηρύσσει τη Ρωσία «κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας». «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέστη επίθεση με ιδιαίτερα εξελιγμένα μέσα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ομάδα που δρα υπέρ του Κρεμλίνου», ανέφερε λίγες ώρες μετά την επίθεση η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα. «Οι εμπειρογνώμονές μας την αντιμετώπισαν άμεσα. Η επίθεση έγινε επειδή ανακηρύξαμε τη Ρωσία κράτος-τρομοκράτη. Η απάντησή μου είναι μία: SlavaUkraini», πρόσθεσε αναφερόμενη στο γνωστό σύνθημα, που σημαίνει «δόξα στην Ουκρανία».