Η επίθεση από αέρος του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν εντυπωσιακή και πρωτοφανής, αλλά μέχρι εκεί. Φάνηκε ότι τελικά δεν ήταν κάποιο καίριο χτύπημα κατά του «σιωνιστικού κράτους» όπως διακήρυξε η Τεχεράνη, όχι διότι αναχαιτίστηκαν σχεδόν όλα τα drones και οι πύραυλοι, αλλά γιατί στόχος ήταν οι εντυπώσεις και όχι οι ζημιές στο Ισραήλ, αναφέρουν σε αναλύσεις τους αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οπως συμφωνούν διεθνείς παρατηρητές, το Ιράν παρήγαγε μεν ένα αξιοπρόσεκτο κύμα επιθέσεων που διήρκεσαν έξι ώρες τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, με πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη, αλλά χωρίς πραγματικό στόχο τα θύματα και τις καταστροφές επί του εδάφους. Οι προειδοποιήσεις μέρες πριν και η ποιότητα των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν, όπως και το ίδιο το αποτέλεσμα, επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις.
Το Ιράν φέρεται να ενημέρωσε 72 ώρες νωρίτερα όχι μόνο τις γειτονικές και φιλικές χώρες για την επικείμενη επίθεση, αλλά ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό πρόεδρο να φτάνει να κάνει και δημόσια έκκληση στον λαό του Ισραήλ να προσέχει για το συγκεκριμένο 48ωρο από την Παρασκευή έως την Κυριακή.
Επιπλέον, τα drones και οι πύραυλοι εστάλησαν να περάσουν πάνω από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, όπου προφανώς θα μπορούσαν να καταρριφθούν. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι πύραυλοι που εκτόξευσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ πόρρω απέχουν από την κορυφαία τεχνολογία που διαθέτει το Ιράν σε βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ και τα drones που εστάλησαν από τέτοια απόσταση έκαναν τόσες ώρες να φτάσουν στον στόχο τους που αποτελούσαν υπερβολικά εύκολο στόχο για την άμυνα του Ισραήλ και των Δυτικών συμμάχων του.
Οπως σχολιάζει το CNN, η επιχείρηση της Τεχεράνης ήταν εξαιρετικά χορογραφημένη, προφανώς σχεδιασμένη για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα μεγιστοποιώντας το θέαμα.
Σύμφωνα με έτερο αμερικανικό δίκτυο, το Fox News, σχεδόν οι μισοί από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν είτε δεν απογειώθηκαν καν είτε κατέπεσαν πριν καν φτάσουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, κατά πληροφορίες από ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο. Προφανώς δεν ήταν ό,τι καλύτερο διέθετε το ιρανικό οπλοστάσιο, αλλά το θέαμα προς εσωτερική και διεθνή κατανάλωση ήταν λίαν ικανοποιητικό, τονίζεται.
Κατά τη Wall Street Journal, η Τεχεράνη εκτόξευσε από 115 μέχρι 130 πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου, πέραν των εκατοντάδων drones, τα οποία παράγει το ίδιο το ισλαμιστικό καθεστώς και τα εξάγει χάρη στην υπερεπάρκειά τους.
Το σχέδιο της επίθεσης θυμίζει την απάντηση της Τεχεράνης στη στοχευμένη δολοφονία του πιο διάσημου στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020.
Η Τεχεράνη τότε προειδοποίησε τα αμερικανικά στρατεύματα 10 ώρες εκ των προτέρων πριν ρίξει τεράστιους βαλλιστικούς πυραύλους στις αμερικανικές θέσεις στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης αλ Ασαντ. Η επίθεση προκάλεσε όλεθρο, αφήνοντας ανοιχτούς κρατήρες στο έδαφος, αλλά δεν προκάλεσε απώλειες στις ΗΠΑ. Στην προσπάθειά τους μάλιστα οι ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν κατά λάθος ένα εμπορικό αεροσκάφος που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σκοτώνοντας πάνω από 100 επιβάτες και πυροδοτώντας την οργή του κοινού εναντίον ενός καθεστώτος που θεωρείται όλο και περισσότερο ανίκανο.
Εκείνη την εποχή, οι Ιρανοί ήταν απασχολημένοι με το να δείξουν τι μπορούσε να κάνει ο στρατός τους και όχι τι ήταν διατεθειμένος να κάνει. Οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν, αποτρέποντας την ανάφλεξη στην περιοχή.
Προειδοποίηση
Ωστόσο, σε ένα μελλοντικό χτύπημα του Ιράν, η Τεχεράνη μπορεί να μη διστάσει να χρησιμοποιήσει τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ως εξέδρα εκτόξευσης. Μία εβδομάδα πριν από την επίθεση, μια λιβανέζικη πηγή που γνώριζε το θέμα είχε αποκλείσει ότι η Χεζμπολάχ, ο πιο ισχυρός εταίρος της ένοπλης ομάδας του Ιράν, θα ήταν μέρος των αρχικών αντιποίνων του Ιράν για την επίθεση στο προξενείο της 1ης Απριλίου.
«Πρέπει να υπάρχει κάποια ικανοποίηση σε ορισμένους κύκλους στην Ουάσιγκτον και στο Ισραήλ, που βλέπουν ότι η περιορισμένη απάντηση του Ιράν αντικατοπτρίζει την ανισορροπία δυνάμεων υπέρ του Ισραήλ», έγραψε στο X η Τρίτα Πάρσι, αναλύτρια του Ιράν με έδρα την Ουάσιγκτον και εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κουίνσι.
«Αλλά σκεφτείτε περαιτέρω και θα συνειδητοποιήσετε πώς αυτό το επεισόδιο θα ενισχύσει εκείνους στην Τεχεράνη που πιστεύουν ότι το Ιράν πρέπει να καταστεί πυρηνική δύναμη», προειδοποίησε.
Με πληροφορίες από CNN, The Wall Street Journal, Fox News