Ιράν: Προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ να μη συνεργαστούν με το Ισραήλ

Ιράν: Προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ να μη συνεργαστούν με το Ισραήλ

«Στείλαμε μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας ότι εάν συνεργασθούν με το Ισραήλ στις επόμενες πιθανές ενέργειές του, οι βάσεις τους δεν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, πριν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είχαν επικοινωνία μέσω του «ελβετικού καναλιού».

Οπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο, η Ελβετία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν και σε περιόδους έξαρσης των εντάσεων ο ρόλος της ως μεσολαβητή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε σήμερα Δευτέρα να αποκαλύψει τις ενέργειες στις οποίες προέβη η χώρα σε σχέση με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα ως ενδιάμεσος.

«Οι αμερικανικές βάσεις δεν θα είναι ασφαλείς»

Καθώς η Ουάσιγκτον συμμετείχε σε ενέργειες πριν από την επίθεση για να προετοιμαστεί, έστειλε «σειρά επικοινωνιών μέσω του ελβετικού καναλιού», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Μοχάμαντ Μπαγκέρι, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ήταν πιο σαφής, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας. Οπως τόνισε, «στείλαμε μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας ότι εάν συνεργαστεί με το Ισραήλ στις επόμενες πιθανές ενέργειές του, οι βάσεις τους δεν θα είναι ασφαλείς».

Βρετανία: Δεν είχαν προειδοποιήσει

Η Βρετανία από την πλευρά της, απέρριψε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι είχε ειδοποιήσει πριν επιτεθεί στο Ισραήλ, όπως δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ανέφερε την Κυριακή ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις γειτονικές χώρες και τον σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τα πλήγματα, 72 ώρες νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ είπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Θα απέρριπτα αυτόν τον χαρακτηρισμό. Και ευρύτερα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ».

Πηγή: AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT