Απάντηση στο Ιράν: Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ και ποιο το ρίσκο τους

Απάντηση στο Ιράν: Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ και ποιο το ρίσκο τους

Καθώς ο Νετανιάχου εξετάζει στρατιωτική απάντηση, εντείνεται η διπλωματική πίεση τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισραηλινή ηγεσία εξετάσει το είδος της απάντησής της στην αεροπορική επίθεση του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζυγίζοντας σειρά επιλογών.

Το είδος της απάντησης και το πότε αυτή θα έρθει παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με αναφορές στον διεθνή Τύπο. «Θα τους αφήσουμε να αγωνιούν», σχολίαζαν ισραηλινές πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου επρόκειτο να συγκληθεί εκ νέου για να λάβει αποφάσεις σήμερα Τετάρτη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίεσκεψή, ότι είναι σαφές πως η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «αυτή θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει την κλιμάκωση».

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ, οι επιλογές αξιολογούνται ως προς την επίτευξη διαφορετικών στρατηγικών αποτελελεσμάτων: αποτροπή παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον, το να κατευνάσουν τους Αμερικανούς συμμάχους τους και να αποφύγουν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αλλαγή κανόνων

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ένα σφυροκόπημα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άλλαξε τους σιωπηλούς κανόνες στον μακροχρόνιο, σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο εχθρικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτή τη σύγκρουση, οι μεγάλες αεροπορικές επιδρομές από το έδαφος της μιας χώρας προς την άλλη είχαν αποφευχθεί κατά το παρελθόν. Πλέον, τίποτα δεν είναι όπως παλιά.

Τη στιγμή που το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επρόκειτο να εξετάσει στρατιωτική απάντηση, άλλες χώρες ασκούσαν διπλωματική πίεση τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν με στόχο να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. έχουν προαναγγείλει περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν για την επίθεσή του στο Ισραήλ, ενώ οι Δυτικοί ηγέτες έχουν επίσης καλέσει το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση του Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Το Ιράν, το οποίο είδε την αιματηρή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό ως παραβίαση των κανόνων του σκιώδους πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ, αισθάνθηκε υποχρεωμένο να ανταποδώσει για να διατηρήσει την αξιοπιστία του έναντι των πληρεξουσίων του και των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του, σύμφωνα με αναλυτές.

Το Ισραήλ από την πλευρά του θέλει να στείλει το μήνυμα στο Ιράν ότι δεν μπορεί να επιτίθεται σε έδαφός του απαντώντας για χτύπημα κατά ιρανικών συμφερόντων σε τρίτη χώρα, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι επιλογές

Οι ίδιοι περιέγραψαν, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, τις ακόλουθες επιλογές που έχει η ισραηλινή κυβέρνηση για να «απαντήσει» καθώς και τα μειονεκτήματά τους:

– Διεξαγωγή επιθετικού πλήγματος εναντίον ιρανικού στόχου, όπως βάση των Φρουρών της Επανάστασης, σε χώρα εκτός του Ιράν, όπως η Συρία. (Το μειονέκτημα είναι ότι δεν θα υπάρχει η «συμμετρία» στην άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ, με άμεση επίθεση κατά του Ιράν).

– Χτύπημα εναντίον συμβολικού στόχου στο εσωτερικό του Ιράν. (Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πιθανότατα διαβούλευση με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να εξοργίσει τους Αμερικανούς που έχουν παροτρύνει να μην υπάρξει τέτοιου είδους χτύπημα).

– Διεξαγωγή κυβερνοεπίθεσης με στόχο τις υποδομές του Ιράν. (Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει τις κυβερνοδυνατότητες του Ισραήλ πρόωρα και επιπλέον δεν θα αποτελούσε απάντηση σε μεγάλη αεροπορική επιδρομή).

– Επιτάχυνση των μικρών επιθέσεων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων δολοφονιών, που πραγματοποιούνται από τη Μοσάντ. (Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, οπότε δεν ανταποκρίνονται στον δημόσιο χαρακτήρα του χτυπήματος του Ιράν).

Αλλες ισραηλινές επιλογές περιλαμβάνουν το να μην κάνει τίποτα ή να υιοθετήσει διπλωματική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένου ενός μποϊκοτάζ του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφεραν άλλοι αξιωματούχοι.

Ο κίνδυνος πολέμου

Ο βουλευτής του κόμματος του Νετανιάχου, Λικούντ, Γιούλι Εντελστάιν, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Κνέσετ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση θα έχει ως στόχο να στείλει μήνυμα αποτροπής προς την Τεχεράνη, ενώ «θα τραβήξει μία γραμμή κάτω από αυτόν τον γύρο εχθροπραξιών», σηματοδοτώντας την επιθυμία του Ισραήλ να μη δοθεί περαιτέρω συνέχεια.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν στη Βρετανία ωστόσο κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «επιδιώκει να παγιδεύσει τη Δύση σε ολοκληρωτικό πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή, που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και τον κόσμο», όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει «οδυνηρή απάντηση» εάν προβεί στην «παραμικρή ενέργεια» ως απάντηση στο ιρανικό μπαράζ του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ» και θέλουν να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Η Ουάσιγκτον, ο κορυφαίος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε επίθεση κατά του Ιράν, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οσoν αφορά τη στάση των πολιτών στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού «13», το 29% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν άμεσο χτύπημα στο Ιράν, το 37% υποστηρίζουν επίθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία και το 25% αντιτίθενται σε τέτοια ενέργεια.

Με πληροφορίες από Reuters, New York Times, Times of Israel, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT