Τι περιλαμβάνει το πακέτο 95 δισ. που έχει προκαλέσει θύελλα στην Ουάσιγκτον

Τι περιλαμβάνει το πακέτο 95 δισ. που έχει προκαλέσει θύελλα στην Ουάσιγκτον

Το πακέτο, που έχει ήδη λάβει έγκριση από τη Γερουσία, τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο. Αν υπερψηφιστεί, θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν και θα γίνει νόμος

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολυαναμενόμενο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης Ουκρανίας και Ισραήλ παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, παρά τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που απειλούν να τον εκδιώξουν, στην περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου.

Η δέσμη μέτρων ανέρχεται σε 95,3 δισ. δολάρια σε δαπάνες, ποσό που ταυτίζεται με εκείνο που ενέκρινε η Γερουσία, το ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, στα μέσα Φεβρουαρίου, αν και διαφοροποιείται ελαφρώς σε επίπεδο περιεχομένου, ώστε να κερδηθεί η στήριξη μερίδας των συντηρητικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και η ψήφος των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, τι ακριβώς προβλέπει το πακέτο ξένης βοήθειας που τίθεται σε ψηφοφορία αυτό το Σάββατο;

Ουκρανία

Το νομοσχέδιο προβλέπει κονδύλιο ύψους 61 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Το συνολικό ποσό των χρημάτων που παρέχονται στην Ουκρανία για την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ είναι περίπου το ίδιο στα νομοσχέδια της Βουλής και της Γερουσίας – 13,8 δισ. δολάρια.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο πακέτων είναι πως στο νομοσχέδιο της Βουλής παρέχονται πάνω από 9 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία σε μορφή δανείων «με δυνατότητα διαγραφής» – όρο που δεν περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της Γερουσίας που προβλέπει πλήρη αποπληρωμή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει την εξουσιοδότηση να καθορίσει τους όρους δανείου προς την Ουκρανία ενώ έχει και την εξουσία ακύρωσής του.

Ο Τζόνσον, που φιλοδοξεί στην υποστήριξη του πακέτου από τους Ρεπουμπλικανούς, επικαλέστηκε τον τέως πρόεδρο Τραμπ, λέγοντας πως στηρίζει «την ιδέα του δανείου». 

Τι περιλαμβάνει το πακέτο 95 δισ. που έχει προκαλέσει θύελλα στην Ουάσιγκτον-1
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής δέχεται τα πυρά συναδέλφων του κόμματός του γιατί στο νομοσχέδιο που παρουσίασε προτάσσει την ξένη βοήθεια έναντι της εσωτερικής – Φωτ.: REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το πακέτο της Βουλής των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει την αξίωση από την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο και μια στρατηγική για το τι επιδιώκει να επιτύχει στην Ουκρανία. Το σχέδιο απαιτείται εντός 45 ημερών από την υπογραφή του σχετικού νομοθετήματος. Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων διαμαρτύρονται πως δεν υπάρχει σαφής στρατηγική από τη διοίκηση Μπάιντεν για το πώς θα επιτευχθεί νίκη στην πόλεμο της Ουκρανίας. 

Ισραήλ

Η ποσό που προβλέπει το νομοσχέδιο για οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ και ανθρωπιστική ανακούφιση των πολιτών της Γάζας, ξεπερνά τα 26 δισ. δολάρια

Το κονδύλιο που προορίζεται για την αναπλήρωση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ ανέρχεται συνολικά σε περίπου 4 δισ. δολάρια – τόσο στο νομοσχέδιο της Βουλής όσο και της Γερουσίας. Το ίδιο και στα δύο Σώματα είναι το επιπλέον ποσό 2,4 δισ. δολ. για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Κάποιοι συντηρητικοί επέκριναν με σφοδρότητα το κονδύλιο των 9 δισ. δολ. για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό, την έλλειψη καθαρού νερού και το ξέσπασμα ασθενειών. Στο τέλος, όμως, ο Τζόνσον ενέταξε το ποσό στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, καθώς κινδύνευε να χάσει την κρίσιμη στήριξη των Δημοκρατικών

Ινδο-Ειρηνικός

Στα οκτώ δισ. δολάρια (ποσό σχεδόν το ίδιο και στα δύο Σώματα) ανέρχεται η δαπάνη για την ισχυροποίηση των μέτρων αποτροπής έναντι της Κίνας. Το ένα τέταρτο του συγκεκριμένου κονδυλίου θα χρησιμοποιηθεί για την ανανέωση των οπλικών συστημάτων της Ταϊβάν. 

Συναίνεση και αντιδράσεις 

Κάποιοι από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών προανήγγειλαν χθες τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες υπερψήφισής τους στο Σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

«Αφού οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κωλυσιεργούν εδώ και μήνες, έχουμε επιτέλους μια ευκαιρία να προχωρήσουμε για να παράσχουμε υποστήριξη στους συμμάχους μας και την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε η Ρόουζ ΝτεΛάουρο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω υπό το πρόσχημα της προτεραιοποίησης της Αμερικής». 

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί συντηρητικοί ψέγουν τον Τζόνσον για την προώθηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένη βοήθεια, ενώ οι εσωτερικές ανάγκες της Αμερικής, με αιχμή τη διόγκωση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό, τίθενται σε δεύτερη μοίρα. 

«Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής επιθυμεί να περάσει σχεδόν 100 δισ. δολ. σε ξένη βοήθεια, ενώ αδιαμφισβήτητα επικίνδυνοι εγκληματίες, τρομοκράτες [και] φαιντανύλη περνούν τα σύνορά μας» έγραψε στο Χ ο Τσιπ Ρόι, σφοδρός επικριτής του Τζόνσον, γνωστοποιώντας πως θα καταψηφίσει στην ψηφοφορία. 

Παράλληλα, οι δύο βουλευτές στο δεξί άκρο των Ρεπουμπλικανών, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και Τόμας Μέισι, απειλούν να ζητήσουν ψήφο για την απομάκρυνσή του αν καταθέσει το νομοσχέδιο για την Ουκρανία. 

Η οριακή πλειοψηφία που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ο Τζόνσον υπέρ του νομοσχεδίου του σημαίνει πως δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε μία ψήφο από το κόμμα του. 

«Το σχίσμα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών αναδεικνύει πώς ο Τραμπ έχει διαβρώσει τις διεθνιστικές αρχές του κόμματος υπέρ του δόγματός του “Πρώτα η Αμερική”» σχολιάζει το CNN. 

Σημειώνεται πως το πακέτο βοήθειας πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου προτού ο Μπάιντεν υπογράψει το σχετικό νομοθέτημα.

Πηγή: Associated Press/CNN/Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT