ΝΥΤ: Ο συμβολισμός της περιορισμένης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν

ΝΥΤ: Ο συμβολισμός της περιορισμένης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν

Το ταμπού των απευθείας χτυπημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπεράστηκε και ως εκ τούτου αξιωματούχοι ανησυχούν ότι σε μια νέα ενδεχόμενη κρίση οι δύο πλευρές μπορεί να αισθάνονται πιο ελεύθερες να εξαπολύσουν άμεσες επιθέσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περισσότερο από μία δεκαετία, το Ισραήλ προσομοιώνει ξανά και ξανά βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις που θα εξουδετερώσουν τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν

Ωστόσο, η απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν δεν περιελάμβανε κανένα τέτοιο σενάριο.

Επρόκειτο για ένα περιορισμένο χτύπημα στην πόλη Ισφαχάν, με το Ισραήλ να μη σχολιάζει σχεδόν καθόλου το συμβάν και το Ιράν να το υποβαθμίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ελπίζοντας έτσι η κατάσταση να οδηγηθεί σε αποκλιμάκωση.

Παρ’ όλα αυτά, σε δηλώσεις τους, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έχουν πέρασαν πλέον σε ένα νέο επίπεδο σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Το ταμπού των άμεσων χτυπημάτων έχει πλέον εκλείψει και ως εκ τούτου αν υπάρξει νέα κλιμάκωση, και οι δύο πλευρές μπορεί να αισθάνονται πιο ελεύθερες να εξαπολύσουν απευθείας επιθέσεις και όχι διά αντιπροσώπων. 

Το μήνυμα πάντως που εστάλη με την απόφαση του Ισραήλ να χτυπήσει έναν συμβατικό στρατιωτικό στόχο στο Ισφαχάν ήταν σαφές: το Ισραήλ απέδειξε ότι μπορούσε να διαπεράσει τις αεράμυνες του Ισφαχάν, οι οποίες προστατεύουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η περιοχή.

Αυτές οι 25 ετών εγκαταστάσεις, σχετικά ευάλωτες σε ένα χτύπημα, είναι η κύρια γραμμή παραγωγής του Ιράν για τη μετατροπή των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού ουρανίου σε αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου. 

«Αν και το χθεσινοβραδινό χτύπημα ήταν ακριβές και περιορισμένο, το μήνυμα είναι ότι η ιρανική αεράμυνα είναι απολύτως διαπερατή και οι δυνάμεις τους δεν μπορούν να προστατεύσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις από εξωτερικές επιθέσεις. Αν οι Ιρανοί ηγέτες αποφασίσουν ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν αξίζει τον κίνδυνο μιας πολύ πιο θανατηφόρας και δαπανηρής επίθεσης μέσα στο έδαφός τους, αυτός ο κύκλος κλιμάκωσης μπορεί να κλείσει», εκτιμά η Ντάνα Στρόουλ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου για την πολιτική της Μέσης Ανατολής, η οποία τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των απευθείας χτυπημάτων είναι όμως πιο δύσκολο να προβλεφθούν.

Ο Βάλι Νασρ, εμπειρογνώμονας του Ιράν και πρώην πρύτανης της Σχολής Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Johns Hopkins, σημείωσε ότι το Ιράν πιθανότατα θα είναι τώρα πιο αποφασισμένο να μετακινήσει τα όπλα του «πιο κοντά στο Ισραήλ».

Παράλληλα, αναμένει επιπλέον πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας ώστε να επιδιωχθεί ανοιχτά πυρηνική αποτροπή

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT