Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ο Γιούσαφ παραιτήθηκε έπειτα από μία εβδομάδα χάους που προκλήθηκε μετά την ακύρωση εκ μέρους του συμφωνίας με τους Πράσινους της Σκωτίας για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Χούμζα Γιούσαφ παραιτήθηκε σήμερα Δευτέρα, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την πόρτα στο βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να ανακτήσει έδαφος στην περιοχή ενόψει εθνικών εκλογών.

Ο Γιούσαφ παραιτήθηκε από επικεφαλής του SNP, το οποίο υποστηρίζει την ανεξαρτησία, έπειτα από μία εβδομάδα χάους που προκλήθηκε από την ακύρωση εκ μέρους του συμφωνίας με τους Πράσινους της Σκωτίας για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Στη συνέχεια απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει προτάσεων μομφής εναντίον του που αναμένονταν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Παραιτούμενος λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου αντικατέστησε τη Νίκολα Στέρτζον στις θέσεις του πρωθυπουργού της Σκωτίας και του επικεφαλής του SNP, ο Γιούσαφ δήλωσε ότι είναι καιρός να ηγηθεί κάποιος άλλος της αποκεντρωμένης σκωτσέζικης κυβέρνησης.

Χάνει την εξουσία το SNP έπειτα από 17 χρόνια

Το SNP άρχισε να παραπαίει εξαιτίας σκανδάλου χρηματοδότησης και της παραίτησης, πέρυσι, της Στέρτζον. Υπήρξε επίσης εσωκομματική διαμάχη για το πόσο προοδευτικό θα πρέπει να είναι το κόμμα ώστε να προσελκύσει και πάλι τους ψηφοφόρους.

Ο Γιούσαφ δεν κατάφερε να επιτύχει ισορροπία ανάμεσα στα προοδευτικά πεπραγμένα της κυβέρνησης συνασπισμού και τα αιτήματα εθνικιστών να απορριφθούν μεταρρυθμίσεις για την αναγνώριση του επαναπροσδιορισμού του φύλου και την οικονομία.

Το SNP χάνει την εξουσία έπειτα από 17 χρόνια ελέγχου της κυβέρνησης της Σκωτίας. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov ανακοίνωσε πως, για πρώτη φορά σε μία δεκαετία, το Εργατικό Κόμμα ξεπέρασε το SNP στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Εντείνεται η πίεση στον Σούνακ

Η άνοδος του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία εντείνει την πίεση που αντιμετωπίζει το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, που υπολείπεται σημαντικά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει 28 ημέρες για να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό πριν υποχρεωθεί να προχωρήσει σε εκλογές. Ο πρώην ηγέτης του SNP Τζον Σουίνι και η πρώην αντίπαλος του Γιούσαφ για την ηγεσία, η Κέιτ Φορμπς, θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι.

Αν το SNP δεν καταφέρει να βρει νέο ηγέτη που να μπορέσει να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, θα διεξαχθούν στη Σκωτία εκλογές.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT