Γάζα: Προβλήτα του αμερικανικού στρατού θα κοστίσει 320 εκατομμύρια δολάρια

Γάζα: Προβλήτα του αμερικανικού στρατού θα κοστίσει 320 εκατομμύρια δολάρια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίμηση του κόστους του αμερικανικού στρατού για την κατασκευή μιας προβλήτας στα ανοικτά της Γάζας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας αυξήθηκε στα 320 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας και πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, το ποσό, το οποίο δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, καταδεικνύει την τεράστια κλίμακα της προσπάθειας στην οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, συμμετέχουν περίπου 1.000 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών, κυρίως του στρατού και του ναυτικού.

Παρ’ όλα αυτά, το κόστος έχει περίπου διπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

«Το κόστος δεν έχει απλώς αυξηθεί. Εχει εκραγεί», δήλωσε στο Reuters ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην υπό Δημοκρατική ηγεσία Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, όταν ρωτήθηκε για το κόστος.

«Αυτή η επικίνδυνη προσπάθεια με οριακό όφελος θα κοστίσει τώρα στους Αμερικανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 320 εκατομμύρια δολάρια για να λειτουργήσει η προβλήτα για μόλις 90 ημέρες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την κατασκευή προβλήτα τον Μάρτιο, καθώς αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας παρακαλούσαν το Ισραήλ να διευκολύνει την πρόσβαση των προμηθειών αρωγής στη Γάζα μέσω χερσαίων οδών. Με το άνοιγμα μιας δεύτερης οδού για τη βοήθεια, αυτή τη φορά μέσω θαλάσσης, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ελπίζουν να αποτρέψουν την πείνα στη βόρεια Γάζα.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Γάζας, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει βυθίσει τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γουίκερ και ορισμένοι άλλοι έχουν αμφισβητήσει κατά πόσο η προβλήτα είναι μια αξιοσημείωτη προσπάθεια, ιδιαίτερα δεδομένου του κινδύνου ότι το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει στόχος μαχητών της Χαμάς. «Πόσο θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι όταν –ή αν– η προβλήτα τελικά κατασκευαστεί;».

«Για κάθε ημέρα που συνεχίζεται αυτή η αποστολή, η τιμή αυξάνεται και το ίδιο συμβαίνει και με το επίπεδο κινδύνου για τους 1.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εντός του βεληνεκούς των ρουκετών της Χαμάς».

Ο Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές δυνάμεις να μην πατήσουν το πόδι τους στην ακτή της Γάζας.

Η προβλήτα θα εξυπηρετεί αρχικά 90 φορτηγά την ημέρα, αλλά ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 150 φορτηγά ημερησίως όταν θα είναι πλήρως λειτουργική.

Τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ημερήσιος μέσος όρος των φορτηγών που εισέρχονταν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Απριλίου ήταν 200.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT