Γεωργία: Η Ε.Ε. καταδικάζει την καταστολή των διαδηλωτών – Αντιδρούν στο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Γεωργία: Η Ε.Ε. καταδικάζει την καταστολή των διαδηλωτών – Αντιδρούν στο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Η ΕΕ ζητά να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας μετά τη χρήση από την αστυνομία κανονιών νερού, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εναντίον διαδηλωτών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυτικοί πολιτικοί και διπλωμάτες ζήτησαν να σταματήσει η αυξανόμενη βία στη Γεωργία, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ κατά τη διάρκεια της νύχτας για να διαλύσουν μια ειρηνική διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής».

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των επεισοδίων συνελήφθησαν από τις αρχές 63 άνθρωποι, ενώ έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης στην Τιφλίδα.

Η Ε.Ε., η οποία έχει χορηγήσει στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας, «καταδίκασε έντονα» τη βία και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης.

«Η χρήση βίας για την καταστολή της είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στο X.

Οι Γεωργιανοί βουλευτές συνεπλάκησαν στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, καθώς συνέχισαν τη συζήτηση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποχρεώνει τις ΜΚΟ, τις ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα και τα μέσα ενημέρωσης να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» εάν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν έναν φιλοκυβερνητικό βουλευτή να πετάει ένα βιβλίο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ άλλοι φώναζαν και αντιμετώπιζαν σωματικά τους αντιπάλους τους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει το νομοσχέδιο ως αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα, με περίπου 2.000 άτομα να εμποδίζουν την κυκλοφορία έξω από το κοινοβούλιο και σε άλλους βασικούς δρόμους, αψηφώντας τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με γκλομπ από καουτσούκ.

The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT