«Η θέση των ΗΠΑ για τη Ράφα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι «δεν στηρίζουν στρατιωτική επιχείρηση χωρίς ανθρωπιστικό σχέδιο – και τέτοιο σχέδιο δεν έχουμε δει».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που βρίσκεται στο Ισραήλ και νωρίτερα είχε τετ α τετ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, επισήμανε ότι το Τελ Αβίβ έχει κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά σε μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, καλώντας τη Χαμάς να σταματήσει τη χρονοτριβή και να δεχθεί τη συμφωνία.
«Η πρόοδος όσον αφορά τη βοήθεια προς τη Γάζα είναι πραγματική, αλλά δεδομένης της τεράστιας ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα, πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Μπλίνκεν, ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα, εάν η Χαμάς συνεχίσει να θέτει ως όρο για τη συμφωνία για τους ομήρους τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Νετανιάχου απειλεί να εισβάλει στη Ράφα εδώ και μήνες, αλλά έχει συγκρατηθεί κυρίως λόγω της πίεσης των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Η ισραηλινή πρόταση που παραδόθηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε την προθυμία να συζητηθεί «η αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα – κάτι που υπολείπεται μιας πλήρους δέσμευσης για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά είναι περισσότερο από ό,τι έχει συμφωνήσει το Ισραήλ μέχρι στιγμής.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε, ότι ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους και τόνισε ότι η Χαμάς είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπλίνκεν έθεσε τη βελτίωση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Μίλερ.
«Συζήτησε επίσης την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας διαρκούς, βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή. Ο υπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Ράφα», πρόσθεσε.