Στο πιο ταραγμένο εικοσιτετράωρο από την έναρξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, πριν από δύο εβδομάδες, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σειρά πανεπιστημιουπόλεων, από την ανατολική μέχρι τη δυτική ακτή της χώρας, για να διαλύσουν καταλήψεις κτιρίων και κατασκηνώσεις ακτιβιστών, προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις.
Τα πιο δραματικά επεισόδια σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, λίκνο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου. Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης, και ενώ εξέπνεε το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου για διάλυση της κατασκήνωσης υπό την απειλή της επιβολής πειθαρχικών μέτρων, ομάδα φοιτητών κατέλαβε το ιστορικό Κτίριο Χάμιλτον του ιδρύματος αφού εισέβαλε σε αυτό σπάζοντας ένα παράθυρο και έστησε οδοφράγματα για να εμποδίσει την είσοδο αστυνομικών. Οι ακτιβιστές ανέβασαν πανό που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Φοιτητική Ιντιφάντα» (Εξέγερση), ενώ μετονόμασαν τον υπό κατάληψη χώρο σε «Κτίριο Χιντ», προς τιμήν ενός εξάχρονου κοριτσιού από τη Γάζα, θύμα του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.
Γύρω στις 9 το βράδυ, εκατοντάδες αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη ύστερα από πρόσκληση των πανεπιστημιακών αρχών και εντολή του δήμαρχου Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς. Μέσα σε μία ώρα είχαν εκπορθήσει τους καταληψίες από το Κτίριο Χάμιλτον και την κατασκήνωση στον υπαίθριο χώρο, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 230 άτομα, στα οποία πέρασαν πλαστικές χειροπέδες. Οι ακτιβιστές απαιτούσαν απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες που τροφοδοτούν τον ισραηλινό στρατό, μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου και αμνηστία σε όσους συναδέλφους τους έχουν ήδη επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις, όπως προσωρινή αποβολή.
Η πρόεδρος του ιδρύματος, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «οι φοιτητές αποφάσισαν να κλιμακώσουν την κατάσταση, με κατάληψη, βανδαλισμούς και οδοφράγματα που δεν μας άφηναν περιθώριο επιλογής». Στη συνέχεια, έστειλε επιστολή στις αστυνομικές αρχές ζητώντας παρουσία ικανής δύναμης στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα ασφαλείας η τελετή αποφοίτησης, που προβλέπεται να γίνει δύο ημέρες νωρίτερα.
Κατά διαβολική σύμπτωση, τα επεισόδια έλαβαν χώρα ακριβώς 56 χρόνια από παρόμοια επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στον ίδιο χώρο, για παρεμφερείς λόγους. Στις 30 Απριλίου του θυελλώδους, σε Αμερική και Ευρώπη, 1968, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Κολούμπια για να διαλύσουν κατάληψη φοιτητών, και πάλι στο Κτίριο Χάμιλτον, εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Η σύγκρουση τότε ήταν βίαιη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 132 φοιτητές, 4 πανεπιστημιακοί και 12 αστυνομικοί. Εμπνευσμένοι από το προηγούμενο του 1968, οι ακτιβιστές των φετινών κινητοποιήσεων ανακήρυξαν, όπως και οι προκάτοχοί τους της γενιάς του Γούντστοκ, την κατασκήνωσή τους «Απελευθερωμένη Ζώνη».
Στο Κολούμπια, η εισβολή της αστυνομίας έγινε 56 χρόνια μετά από παρόμοια για τη διάλυση κατάληψης εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.
Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο City College, στο Χάρλεμ, όχι μακριά από το Κολούμπια, αλλά απομακρύνθηκαν και σε αυτή την περίπτωση από αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε συλλήψεις. Επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής, σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με την πανεπιστημιακή αστυνομία, υπήρξαν επίσης στα πανεπιστήμια της Τουλέιν, στη Νέα Ορλεάνη, της Αριζόνας και του Τέξας, στο Οστιν, όπως και σε κολέγια της Γιούτα, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας και της Φλόριντα.
Χθες η ένταση μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες (UCLA) όπου έλαβαν χώρα άγριες συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης και υποστηρικτών του Ισραήλ. Οι τελευταίοι, οπλισμένοι με ρόπαλα, προσπάθησαν να ισοπεδώσουν κατασκήνωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, αναγκάζοντας τις πανεπιστημιακές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας για να αποτραπούν τα χειρότερα. Το CNN αναφέρει ότι στις συγκρούσεις του UCLA επιστρατεύτηκαν πλαστικοί σωλήνες, σπρέι πιπεριού και τέιζερ, αν και δεν είχε διευκρινιστεί ποιος χρησιμοποίησε τι.
Η διόγκωση και ριζοσπαστικοποίηση του φοιτητικού κινήματος υπέρ των Παλαιστινίων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στις γραμμές των Δημοκρατικών για τις δυνητικές πολιτικές επιπτώσεις της αναταραχής στη μάχη των προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς κινδυνεύει από τη μια πλευρά να δυσαρεστήσει την αριστερή πτέρυγα και τους νέους ψηφοφόρους του κόμματος και από την άλλη να εκτεθεί απέναντι στους πιο συντηρητικούς πολίτες που ανησυχούν για τη διασάλευση της δημόσιας τάξης.
Ρεπορτάζ του ιστότοπου Axios αναφέρει ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο σύσκεψη Δημοκρατικών βουλευτών κεκλεισμένων των θυρών για την επισκόπηση της κατάστασης. «Πολλοί είναι έντονα απογοητευμένοι και ανήσυχοι», φέρεται να αναφέρει βουλευτής που συμμετείχε στη σύσκεψη, προσθέτοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν βίντεο από τις ταραχές για να ερεθίσουν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος και να μετατοπίσουν την προεκλογική συζήτηση στο πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς πεδίο του νόμου και της τάξης.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η διεθνής κοινότητα ύστερα από τις μικρές, αλλά σημαντικές προόδους των διαπραγματευτικών διαδικασιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που έλαβαν χώρα το τελευταίο διήμερο στο Κάιρο. Χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε πως η οργάνωση ζήτησε από τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου να της παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους που θέτουν για τη σύναψη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν επιπλέον στο γαλλικό πρακτορείο AFP πως η παλαιστινιακή πλευρά ζητεί την άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και τη δέσμευση των Ισραηλινών ότι στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα περιλαμβάνεται η συζήτηση για την αποχώρηση όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεών τους από τη Γάζα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που από το πρωί της Μεγάλης Τρίτης πραγματοποιεί την έβδομη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ύστερα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δήλωσε πως το Ισραήλ έχει κάνει «σημαντικές παραχωρήσεις» στην πρόταση ανακωχής, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Ομιλία στο Τελ Αβίβ
Σε μια σπάνια σκηνή για αξιωματούχο του δικού του κύρους, ο Μπλίνκεν μίλησε την ίδια ημέρα δημόσια σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο του στο Τελ Αβίβ διαδηλώνοντας υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και του τερματισμού του πολέμου.
«Υπάρχει μια σοβαρή πρόταση στο τραπέζι. Η Χαμάς πρέπει να πει “ναι” και να δώσει ένα τέλος σε όλο αυτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν, λαμβάνοντας ως απάντηση χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι όλοι και όλες –άνδρες, γυναίκες, στρατιώτες, πολίτες, νέοι και γέροι– να γυρίσουν στα σπίτια τους», είπε.
Λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους ζητεί η Χαμάς – Σημαντικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ βλέπει ο Μπλίνκεν.
Οσον αφορά την αναμενόμενη εισβολή του Ισραήλ στην πόλη της Ράφα, οι τελευταίες πληροφορίες δεν βοηθούν για κάποια ασφαλή πρόβλεψη.
Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένως δηλώσει τις τελευταίες ημέρες πως η επιχείρηση στη μεθοριακή πόλη αποκλείεται να ματαιωθεί και ότι είναι απλώς θέμα χρόνου. Τη θέση αυτή επανέλαβε και χθες ύστερα από τη δίωρη και πλέον συζήτησή του με τον Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ. «Είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο της εξολόθρευσης των τελευταίων 4-5 ταγμάτων της Χαμάς που βρίσκονται στη Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης συνεργασίας.
Πάντως ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν αυτή τη στιγμή μια τέτοια επιχείρηση, καθώς το Ισραήλ δεν έχει παράσχει προσώρας ένα συγκροτημένο πλάνο για την προστασία των δεκάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν καταφύγει στην πόλη και ζουν σε σκηνές υπό συνθήκες ακραίας ένδειας.
Ομαδικοί τάφοι
Διεθνείς οργανισμοί που βοηθούν στην πόλη δήλωσαν χθες στον βρετανικό Guardian ότι στα περίχωρα της πόλης έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται μαζικοί τάφοι παιδιών, ενώ περιγράφουν την κατάσταση των τραυματιών ως «αποκαρδιωτική». Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χθες πως ο αριθμός των νεκρών από την ημέρα της ισραηλινής εισβολής έχει ανέλθει στις 34.568, ενώ καταγράφονται 77.765 τραυματίες.
Μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν δεσμεύτηκε χθες πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση ώστε να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από όσα περάσματα διατίθενται.