Μπορεί Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα να διάγουν μια ταραγμένη περίοδο στις σχέσεις τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των φθηνών κινεζικών εξαγωγών, των εντάσεων με την Ταϊβάν και θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, όσον αφορά τα γιγάντια πάντα οι διπλωματικές σχέσεις βαίνουν προς πλήρη αποκατάσταση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε αυτήν την εβδομάδα πως δύο πάντα, o Yun Chuan και η Xin Bao, θα σταλούν από το κέντρο έρευνας και προστασίας της Κίνας στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγο – ο οποίος διατηρεί μακρά συνεργασία με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων για τα πάντα.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, η επικείμενη αποστολή των πάντα θα επικεντρωθεί στην πρόληψη και τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και την προστασία των οικοτόπων τους.
«Πιστεύουμε πως όσο η σινοαμερικανική συνεργασία στο πεδίο αυτό ενισχύεται, τόσο θα ενταξεί και η έρευνα πάνω στην απειλούμενη άγρια ζωή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» σημείωσε ο Lin Jian.
Οι επικεφαλής της ομάδας προστασίας Άγριας Ζωής του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγο ταξίδεψαν προσφάτως στην Κίνα για να γνωρίσουν τους επίδοξους νέους ενοίκους του κήπου. Ο Yun Chuan είναι ένα 5χρονο αρσενικό, η μητέρα του οποίου γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο το 2007. Η Xin Bao, ένα σχεδόν 4 ετών θηλυκό, γεννήθηκε στη βάση Πάντα Wolong Shenshuping στην επαρχία Sichuan και, σύμφωνα με τους Αμερικανούς που τη γνώρισαν, είναι ένα «ήπιο και πνευματώδες εσωστρεφές» πλάσμα.
🚨 🐼Announcement🐼🚨
We’re excited to share that our conservation and care team leaders recently visited China and met the two giant pandas to be cared for by the San Diego Zoo: Yun Chuan (pronounced yoon chu-an) and Xin Bao (pronounced sing bao). pic.twitter.com/kJtAqarmiv
— San Diego Zoo Wildlife Alliance (@sandiegozoo) April 29, 2024
«Η συνεργασία μας στο πέρασμα των δεκαετιών έχει λειτουργήσει ως ένα πανίσχυρο παράδειγμα του πώς -όταν συνεργαζόμαστε- μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που κάποτε εθεωρείτο ανέφικτο. Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της δημιουργίας βιώσιμου μέλλοντος για τα γιγάντια πάντα» σημείωσε η δρ. Μέγκαν Όουεν, αντιπρόεδρος της ομάδας των Αμερικανών ειδικών.
Προσώρας, δεν έχει γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα αποστολής, ωστόσο, η διμερής συμφωνία επί της ουσίας κατευνάζει τους φόβους περί τέλους της περίφημης «διπλωματίας των πάντα» εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κίνα προσφέρει εν είδει μακροχρόνιου δανείου τις ασπρόμαυρες αρκούδες της σε αμερικανικούς ζωολογικούς κήπους εδώ και πάνω από μισόν αιώνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η αξίωση του Πεκίνου για επιστροφή των περισσότερων πάντα που ζούσαν στις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, προκάλεσε ανησυχία για τερματισμό της δημοφιλούς αυτής πρακτικής.
Η ανακοίνωση της νέας εξέλιξης διαδέχτηκε τις πρόσφατες προσπάθειες κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.
Τον Απρίλιο, την Κίνα επισκέφτηκαν μεμονωμένα τόσο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αμφότεροι εγείροντας λογής ζητήματα τριβής, όπως η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών πράσινης ενέργειας από την Κίνα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Xinjiang.
Αναλυτές στις σινοαμερικανικές σχέσεις εκτιμούν τον ειδικό συμβολισμό των πάντα στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπολείπονται πολλά βήματα προόδου σε σοβαρότερα ζητήματα.
Ο Eswar Prasad, πρώην επικεφαλής του τμήματος για την Κίνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία για τη προστασία των πάντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία σε άλλους τομείς όπως η κλιματική αλλαγή.
«Ένα ζευγάρι πάντα, όσο χαριτωμένα και φουντωτά κι αν είναι, δεν θα κάνουν από μόνα τους πολλά για τη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ» σημειώνει ο ίδιος. «Παρόλα αυτά, είναι οπωσδήποτε ένας υγιής οιωνός, στην περίπτωση που δύο πλευρές συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε θέματα στα οποία έχουν κοινούς στόχους, απομονώνοντας παράλληλα αυτούς τους στόχους από ζητήματα στα οποία διχάζονται βαθιά».
Πηγή: New York Times