Υστατες προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Υστατες προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς συνεδρίασε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ – Xωρίς συμφωνία έφυγε από τη Μέση Ανατολή ο Αντονι Μπλίνκεν

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες διαγράφονται οι αμέσως επόμενες ώρες για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με το ενδεχόμενο της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα να αιωρείται στην ατμόσφαιρα σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμενόταν χθες το βράδυ στο Κάιρο, που φιλοξενεί τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισλαμικής οργάνωσης και του Ισραήλ, με μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ. Η Χαμάς παρέλαβε το Σάββατο την απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας των μεσολαβητών, αλλά δεν είχε δώσει μέχρι χθες το βράδυ τη δική της απάντηση.

Ενόψει του νέου και αποφασιστικού, κατά τα φαινόμενα, γύρου των διαπραγματεύσεων, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας Πληροφοριών, Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Σε δήλωση της ισλαμικής οργάνωσης αναφέρεται ότι ο Χανίγια διαβεβαίωσε για το «θετικό πνεύμα με το οποίο εξετάζεται (από τη Χαμάς) η πρόταση για κατάπαυση του πυρός».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής στη χώρα του έχοντας ολοκληρώσει τη νέα περιοδεία του στην περιοχή, χωρίς ούτε αυτή τη φορά να πετύχει μια συμφωνία για εκεχειρία. Προτού φύγει, δήλωσε ότι «το Ισραήλ έχει κάνει πολύ σπουδαίους συμβιβασμούς» και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις. Η συμφωνία είναι εδώ. Η Χαμάς πρέπει να την αποδεχθεί». Η απάντηση από τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι, ήταν ότι «το σχόλιο του Μπλίνκεν συγκρούεται με την πραγματικότητα».

Χθες το βράδυ συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, σε συνέχεια συνεδρίασης του μικρού (πενταμελούς) ανώτατου πολεμικού συμβουλίου. Αντικείμενα των διαβουλεύσεων ήταν οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, όπως και η σχεδιαζόμενη εισβολή χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στη Ράφα, την τελευταία πόλη της Γάζας που συνεχίζει να τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, Χερζί Χαλεβί, δήλωσε ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστούν με δυναμικό τρόπο τόσο στη νότια, όσο και στη βόρεια Γάζα. Ωστόσο ο Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε επί ισραηλινού εδάφους την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ενδεχόμενη εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε και δεν θα υποστηρίξουμε μια μείζονα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματικό σχέδιο που θα εξασφάλιζε ότι δεν θα θίγονταν οι άμαχοι, δεν έχουμε δει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στους Παλαιστινίους της Γάζας, δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος το τελευταίο διάστημα, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να αυξηθεί σημαντικά.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλεί τους πολίτες της χώρας να μη μεταβούν στο Μάλμο της Σουηδίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί από 7 μέχρι 11 Μαΐου. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες πως τρομοκράτες θα εκμεταλλευθούν τις διαδηλώσεις και τις αντι-ισραηλινές διαθέσεις για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών».

Παρά τις αντιδράσεις που πυροδότησε ο πόλεμος της Γάζας, το Ισραήλ συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Το Μάλμο έχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, ενώ παράλληλα φιλοξενεί περίπου 1.200 Εβραίους. Για το διάστημα του διαγωνισμού έχει προγραμματιστεί σειρά διαδηλώσεων αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT